CSFE heeft 4.139 functies beschreven

Het Centraal Staforgaan Formatiezaken en Efficiency (CSFE) heeft sinds het intreden van Fiso alle functies binnen de overheid beschreven en gewaardeerd. Het gaat om maar liefst 4.139 functies. Deze functies waren eerder nooit beschreven. Met Fiso is het dus de eerste keer geweest dat binnen de overheid een groot aantal functies is beschreven en gewaardeerd.
Het CSFE is een adviesorgaan dat in 1982 per beschikking in het leven is geroepen en rechtstreeks valt onder de minister van Binnenlandse Zaken. Het doel van het CSFE is om te komen tot de systematische verbetering en het beter functioneren van het overheidsapparaat.
Adviserende taak
Marjory Mulier, hoofd van het CSFE, zegt dat het instituut adviezen geeft met betrekking tot personele aangelegenheden aan de minister van Binnenlandse Zaken en de gehele overheid.
“Ook is het CSFE belast met het zorgdragen voor de gehele departementale personeelsformatie, waarbij de formaties vastgelegd moeten worden per ministeries. En de formatie wordt vastgelegd aan de hand van een formeel goed gekeurde organisatiestructuur”, vertelt Mulier. Verder geeft de Biza-functionaris aan dat het CSFE meerdere taken vervult namelijk de registratie van personeel in het kader van de automatisering van data en het adviseren inzake personeelsvraagstukken in het kader van het te voeren formatiebeleid. “Ook ontwikkelen we procedures in verband met departementale werving en selectie van personeel, adviseren we inzake arbeids- en rechtspositionele vraagstukken, het opzetten van departementale vacaturebestanden en bevorderen van interne personeelsvoorziening, alsook het bewaken van het naleven van gegeven richtlijnen op het gebied van het personeelsbeleid.”
Functie-informatiesysteem Overheid
Het Functie-informatiesysteem Overheid (Fiso) was in het leven geroepen naar aanleiding van de overeenkomst, getekend tussen de regering met de vakbeweging waarbij CLO, BvL en Fols betrokken waren. Toen was er voorgesteld om een onafhankelijk consultantsbureau in het leven te roepen om een overall view te maken van de functies bij die overheid, waarbij het Centraal Staforgaan werd gevraagd om als werkarm te helpen de functies te beschrijven en te waarderen volgens het Fiso-format. “Aan de hand van de informatie wat wij met Fiso hebben verzameld, is het van groot belang dat wij nu dat werkelijk gaan doen aan formatievastlegging. Bij formatievastlegging gaan wij na wat de actuele bezetting is aan de hand van de organisatiestructuren van de ministeries”, zegt Mulier. Verder legt ze uit dat er gekeken wordt naar de gewenste situatie. “We maken een vergelijking tussen de actuele bezetting en de gewenste bezetting en zo eigenlijk komt dan tot uiting of er sprake is van een over- of onderbezetting. Met die informatie kunnen we dus inspelen op de verschillende directoraten, onderdirectoraten en afdelingen, waarbij we kunnen kijken waar de right men on the right place is.”

error: Kopiëren mag niet!