Hanoeman: “Reorganisatie onderwijs gedoemd te mislukken!”

“Suriname kent 3 onderwijssystemen: particulier onderwijs, bijzonder onderwijs en overheidsonderwijs. Als men dit onderwijssysteem compleet wil omzetten in stichtingen, moet men eerst overgaan tot het benoemen van een commissie met deskundigen, die ingewijd zijn binnen het onderwijs, zoals onderwijskundigen, onderwijspsychologen, onderwijseconomen en onderwijsjuristen.” Dit zegt Soenderpersad Hanoeman, voorzitter en secretaris van het stichtingsbestuur van Scholengemeenschap Arya Dewaker tevens pedagoog-onderwijskundige, desgevraagd aan Dagblad Suriname ten aanzien van de reorganisatie binnen het onderwijs. Onlangs zijn de leerkrachten uit de Fiso-regeling gehaald door middel van een staatsbesluit (S.B. 2017 no. 13) welke op 18 februari 2017 is bekrachtigd. Daarnaast vindt er met ingang van 1 april 2017 een heroriëntatie binnen het onderwijs plaats, waarbij de diverse scholen onder een stichting zullen opereren.
Het benoemen van een commissie heeft als voordeel dat er in kaart gebracht kan worden hoe het onderwijssysteem momenteel verloopt. Met deze analyse kan er een gedegen beleid tot stand komen. “Alle stichtingen die zich met particulier onderwijs bezig zullen houden, moeten een rapport krijgen.” Daarna komen de overige stichtingen aan de beurt. “Vervolgens moet er een congres gehouden worden, zodat alle betrokkenen evenveel inspraak kunnen hebben. Als men niet op deze wijze te werk gaat, is de reorganisatie gedoemd te mislukken! Het kan nooit een one man show zijn! Dit is dictatoriaal en onuitvoerbaar!”
De onderwijskundige vindt dat de overheid heel geheimzinnig doet met betrekking tot deze reorganisatie. “Als je iets doet moet het transparant zijn en draagvlak hebben.” De reorganisatie is naar zeggen van Hanoeman onderdeel van het herwaarderingsprogramma. “In Suriname hebben wij stichtingen gehad binnen het onderwijs. Echter heeft men dit niet in stand kunnen houden.” Vanwege de huidige economische gesteldheid zal deze reorganisatie alleen nadelen met zich meebrengen, beweert de onderwijskundige. Hanoeman illustreerde dit middels een voorbeeld. “Als de Scholengemeenschap Arya Dewaker, die momenteel reeds een stichting is, een andersoortige stichting wordt, betekent dit dat Arya Dewaker een voorzitter, secretaris en een penningmeester zal moeten hebben die bovendien betaald moeten worden. Zij zullen dus in dienst zijn van Arya Dewaker. Momenteel worden de bestuursleden niet betaald.” Behalve zo een stichtingsbestuur moet er ook een directie benoemd worden die eveneens van een salaris voorzien moet worden. “Er moet bovendien ook een inspectieapparaat aanwezig zijn, evenals een curriculumdienst voor zo een stichting. Ook begeleiding is hierbij van belang. Hiervoor heb je verschrikkelijk veel geld nodig! Hoe zal de overheid dit klaarspelen? Het huidig onderwijssysteem is vanaf de kleuterschool tot de universiteit een grote chaos. Als de reorganisatie erbij komt, is de chaos compleet!”, aldus Hanoeman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!