Robby Berenstein herkozen als voorzitter C-47

De bestuursverkiezingen van de vakcentrale 47 (C-47) worden om de 3 jaren gehouden. De leden hebben op vrijdag 24 februari hun stem uitgebracht en Robby Berenstein werd wederom gekozen tot voorzitter van de vakcentrale. Berenstein geeft aan dat zitting hebben in het bestuur de gelegenheid biedt verder te gaan met het beleid. Hij is zich ervan bewust dat vooral tegen de achtergrond van de huidige situatie het bestuur grotere verantwoordelijkheden op zich neemt. “Het winnen heeft niet tot doel een epaulet op je schouders te plaatsen, het gaat gepaard met heel veel verantwoordelijkheden. We zullen in ieder geval de taken die we op ons hebben genomen met vereende krachten aangaan om die verder uit te voeren met inachtneming van alles wat er verkeerd is gegaan in de vorige termijn. Waar zaken minder goed zijn gegaan, zal je lering uit moeten trekken.”
Er is in feite al een evaluatie gedaan met betrekking tot de werkwijze van het bestuur. Met een nieuw team zal het een en ander verder uitgediept moeten worden. “We weten dat er zaken zijn die intern minder goed zijn gegaan, zoals onze interne organisatie, administratieve organisatie, onze verhouding naar de verschillende partijen en overige vakbonden en de regering. Deze zaken zijn zeker voor verbetering vatbaar.” Volgens de voorzitter hebben zich enkele zaken voorgedaan binnen C-47 in positieve zin. De vakcentrale heeft zich bijvoorbeeld behoorlijk versterkt wat vakbonden betreft. “Financieel bekeken hebben we een goede periode achter de rug, hoewel het veel beter moet. Die zaken zullen verder geëvalueerd worden om een nieuw beleid te hebben, hetzij voortzetting van bepaalde zaken of zaken die wij hernieuwd willen zien om het beleid uit voeren.”
Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag werd formeel ook een vakbond toegelaten, te weten de Rosebel Gold Mine Werknemersorganisatie. “Het is een vakbond die wij zelf hebben opgericht waarvan ik de voorzitter was. Uiteindelijk zijn ze bij De Moederbond beland, maar nu zijn ze terug.” Volgens Berenstein is dit een enorme versterking van de organisatie. C-47 heeft de meeste cao’s gesloten. Zij hebben meer dan 60 vakbonden en op zijn minst 40 hebben een cao getekend. Deze hebben ervoor gezorgd dat de primaire en secundaire voorzieningen zijn verbeterd en een bijdrage is geleverd aan duizenden werkers en hun gezin. “We zijn echter geen cao-machine, maar hebben een benadering dat we maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen.”
De verruiming op de heffing van belasting op vakantiegeld en gratificatie is sinds vorig jaar uit. De korting op inkomstenbelasting voor bedrijven (inkomstenbelasting) is intussen ook van kracht. Het staatsbesluit is inmiddels uitgekomen, te weten ‘Staatsbesluit 149’. Voor de mensen die het nog niet uitvoerden, geldt dat ze het nu wel moeten doen. Een groot aantal werkgevers heeft het al uitgevoerd.
“Omdat dat veel meer tijd gaat innemen, is afgesproken met de regering om dit als tussenoplossing te nemen en daarna te werken aan de structurele wijziging van de tarieven en schijven. Mensen krijgen loonsverhoging en komen in een hogere schaal, waardoor zij meer belasting moeten betalen waardoor de loonsverbetering wordt weggemaakt. Waar we dus uiteindelijk naartoe willen, is dat de schijven bij wet worden aangepast en dat is de afspraak die wij met de regering hebben. De regering wil dat verbinden aan de invoering van BTW. We hebben echter geen zicht hoe het daarmee staat. Dat is tevens één van de uitdagingen voor de komende periode wat dit bestuur betreft. Wij kijken even de kat uit de boom wanneer de BTW komt en zullen binnenkort contact maken met de regering om te weten hoe het daarmee staat”, aldus Berenstein.

error: Kopiëren mag niet!