Ministers schitterden door afwezigheid op hoorzitting Zorgraad

Ministers schitterden door  afwezigheid op hoorzitting ZorgraadOud-vicepresident Robert Ameerali die aan de wieg van de Basiszorgwet heeft gestaan, noemde de zaterdag gehouden hoorzitting van de Zorgraad, een “geweldig podium”. De Zorgraad is belast met het toezicht op en de handhaving van de Wet Nationale Basiszorgverzekering. De onderraad en andere gezondheidsinstanties zouden aanwezig moeten zijn om informatie te nemen. Als het goed was, zou met de vicepresident, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de onderraad en de ministers van Arbeid, Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling aanwezig moeten zijn op de reguliere openbare hoorzitting van de Zorgraad. De onderraad die het beleid van het Sociaal Zekerheidsstelsel coördineert, schitterde door afwezigheid op de reguliere openbare hoorzitting.
Wat er speelt uit eerste hand vernemen
Het is ook regel dat het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) de hoorzitting bijwoont, helaas was deze instantie ook niet aanwezig, om wat er speelt uit de eerste hand te vernemen. Een paar ministers hebben afgemeld en van anderen is er niets vernomen. “Helaas” verzuchtte de bestuurstafel. Volgens de wet dienen de voorzitter en de leden van de onderraad aanwezig te zijn om het te hebben over het beleid met betrekking tot de gezondheidszorg. “Wij gaan er vanuit dat zij andere dringende verplichtingen hebben”, werd er vergoelijkt.
De taak van de Zorgraad
De relatie tussen de Zorgraad en het ministerie van Volksgezondheid werd aangehaald. Ameerali adviseerde de Zorgraad en het Uitvoeringsorgaan om zich niet bezig te houden met zaken die het ministerie van Volksgezondheid regarderen. Als er klachten over medicijnen zijn, als er sprake is van te veel patiënten voor één arts, als de poli van de arts niet voldoet aan de eisen, als een ziekenhuis problemen heeft, is het aan het ministerie van Volksgezondheid om op te treden. De Zorgraad en het Uitvoeringsorgaan Basiszorg hebben zich te houden aan de Wet Nationale Basiszorgverzekering. Dit houdt onder meer in de registratie en controle van wie in het land verzekerd is. Het uitvoeringsorgaan registreert, beheert een databank, analyseert data, voert controle uit, behartigt de belangen van de verzekerden, geeft voorlichting en werkt aan bewustwording over alle zaken met betrekking tot de Wet Nationale Basiszorgverzekering en ondersteunt de Zorgraad.
Geldstroom basiszorgvoorziening
Volgens cijfers doorgegeven door oud-vicepresident Robert Ameerali vraagt de financiering van de Wet Basiszorgvoorziening ruim 1, 2 miljard SRD. De overheid heeft vijfenzeventig procent daarvan op haar rekening. “Het is heel belangrijk dat de geldstromen zichtbaar worden gemaakt. Hoeveel ontvangt het SZF op basis van de premie groot SRD 135? Wat komt ten goede van de andere verzekeraars? De particuliere verzekeraars dringen aan op tariefsaanpassing, de premies zijn vastgesteld op basis van de deviezenkoers voor de devaluatie van de SRD. De medische zorg heeft een importcomponent van 25 %, de dienstverleners waaronder ziekenhuizen en apothekers, zitten ook te springen om betere inkomsten.”
HD

error: Kopiëren mag niet!