Vakbondsleider Wilgo Valies heeft op vrijdag een persconferentie belegd ten aanzien van het incident dat zich donderdagavond heeft voorgedaan tijdens het STVS-programma ‘8ter ’t Nieuws’. Valies gaf te kennen dat hij vanaf maandag uitgenodigd was voor dit programma, waarin hij het standpunt van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) betreffende het herwaarderingsprogramma zou uitleggen. Terwijl het interview gaande was, werd dit abrupt uit de ether gehaald. “Ik had niet eens door dat er iets aan de hand was.” Na het interview werd de vakbondsleider door een medewerker geïnformeerd dat er is ingegrepen vanuit de directie van STVS op instigatie van het kabinet van de president.
“Dit is niet alleen een aanval op de persoon Valies, maar ook de organisaties die hij vertegenwoordigt, namelijk BvL en ALS.” Na dit incident is Valies ervan overtuigd dat er een groot meningsverschil is tussen de vakbond en de regering. “Op grond daarvan heeft de regering ingegrepen.” Valies beschrijft dit als volgt: “Er wordt thuis ingebroken. Ik zie die dieven, maar ik kan niets doen. Je weet niet eens dat er wordt ingebroken! Je weet niet eens wat je moet doen! En pas wanneer de dieven weg zijn, ontwaak je. Dit is een ernstige zaak! Wij zullen er alles aan doen om de ‘forces’ in dit land te bundelen om een goed antwoord te geven aan dit optreden van de regering!” Valies vindt dat de overheid nimmer de gelegenheid moet krijgen om dictatuur toe te passen in de samenleving. “Handen af van onze vrijheden, persvrijheid, vrije meningsuiting, grondrechten, vakbonden en alle burgers in dit land!”
“Zij moet juist een goed voorbeeld geven”
“Persvrijheid is fundamenteel. De regering wil dat wij ons netjes moeten gedragen en dat wij geen kritiek hebben op het beleid. Men moet respect hebben voor andersdenkenden! Op het moment dat je een andere denki eropna houdt, ben je een gevaar en vijand van deze regering!” Valies vindt dat de regering, die het mandaat van het volk heeft gekregen, zich moet houden aan wet en recht in het land. “Zij moet juist een goed voorbeeld geven!” Integendeel komen zij aan de grondrechten van de leerkrachten, vindt Valies. “De regering moet afblijven van onze grondrechten! Wetteloosheid en bandeloosheid kunnen wij niet dragen! Daarom is het belangrijk dat wij als vakorganisatie niet stilzitten.” Dergelijke situaties hebben zich reeds voorgedaan in 1980. “En ik moet er niet aan denken dat wij die weg opgaan.”
De onlangs gehouden algemene ledenvergadering (alv) was, naar zeggen van Valies, geen actie. Het was bedoeld om de leden van de BvL en de ALS te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de rechtszaak, waarin de vakbond verwikkeld is geraakt. “Het was een vergadering en geen actie.” Ondanks de vele intimidaties van de regering hebben de leerkrachten gehoor gegeven aan de oproep van de vakbond. “We hebben rechten! We mogen vergaderen! We mogen staken!” Volgens de vakbondsleider zijn deze zaken verankerd in de grondwet.
KSR