Meubelbedrijven presenteren producten voor export

Meubelbedrijven presenteren producten voor export (1)
Meubelbedrijven presenteren producten voor export (2)
Meubelbedrijven presenteren producten voor export (3)Zowel vertegenwoordigers van de Guyanese ambassade als de Nederlandse ambassade waren aanwezig op de Amazonian Furniture and Timber Trade Fair. Op deze fair hebben verschillende bedrijven hun producten aan de man gebracht. De Suriname Furniture Group (SFG) is een cluster van 7 bedrijven die in de houtsector zitten. De bedrijven zijn Timmer en Meubelbedrijf S. Poeran, Ramzon, Randoe Suriname, Remas, Snofla Meubelbedrijf, Caribbean Parquet Flooring en Marguerite Pure Wood. Deze bedrijven produceren alleen producten van tropische lokale houtproducten van goede kwaliteit. Deze bedrijven besloten zich anderhalf jaar geleden aan te sluiten en de belangrijkste reden was toen een hoog kwaliteitsproduct op de lokale markt te brengen.
Een groot deel van het land bestaat uit de natuur. “Slechts 4 miljoen hectare is bestemd voor de productiesector, waarvan slechts 1,1 miljoen hectare in concessie is”, zegt voorzitter van de Suriname Furniture Group (SFG) Benito Chin Ten Fung. “In feite is een zeer klein deel van ons woud industrieterrein. De afgelopen 20 jaar groeiden we 3% in volume. We halen dit aan, omdat we alleen willen aangeven niet in staat te zullen zijn om de volumes van de Verenigde Staten te halen. Echter zal men erop kunnen rekenen dat men producten zal krijgen die gehaald worden uit een goed geconserveerd bos van 800 soorten, met diverse texturen. Men heeft zich gericht op het Caribisch gebied of bedrijven die een verbinding hebben met het Caribisch gebied. Daarvoor werd een buitenlandse consultant geraadpleegd. Er is namelijk een marktstudie gedaan, waarbij de keuze gemaakt is op Trinidad, Barbados en Jamaica. Trinidad vanwege de hoge GGP, Barbados vanwege de omvang en Jamaica vanwege het redelijke aantal hout.
De rol van het ministerie van Handel en Industrie is om te faciliteren en een bijdrage te leveren aan de export en de productie te verhogen. Volgens minister Ferdinand Welzijn is de meubelindustrie geïdentificeerd als een belangrijke sector in Suriname als gevolg van de waarde die hout bezit. “Dit is bewezen een duurzaam project te zijn. Deze sector kan ook bijdragen arbeidsparticipatie en innovatieve omhulling te verhogen. Deze beurs is een leermoment voor de ondernemers in deze sector. En het ministerie juicht dit initiatief van de 7 bedrijven toe”, aldus minister Welzijn.

error: Kopiëren mag niet!