Leerkrachten A.R. Leeuwinschool leggen werk neer

Ontevreden leerkrachten verzamelden zich op 6 januari 2017 op het kantoor van de Evangelische Broedergemeente (EBG) om hun misnoegen kenbaar te maken over de kwestie, waarbij drie leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool zonder gegronde redenen zijn gemuteerd. Dit zegt Wilgo Valies, voorzitter van zowel de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) als de Bond van Leraren (BvL), desgevraagd aan Dagblad Suriname.
Volgens Valies is het probleem de bejegening van leerkrachten door het bestuur van de EBG. Zo hebben er op deze muloschool mutaties plaatsgevonden naar aanleiding van de kritische houding van enkele leerkrachten tijdens een vergadering van het EBG-bestuur. “Het gaat hier om een actie, die gevoerd wordt door de leerlingen en leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool, met ondersteuning van de leerkrachten van O.S. Uitkijk. We zijn van oordeel dat de EBG niet op een correcte manier omgaat met de leerkrachten, gezien het mutatiebeleid. Men wil werken naar een stukje uniformiteit, waar enkele leerkrachten zich kritisch hebben uitgelaten over het programma, terwijl de leiding van de school een bepaalde visie heeft ten aanzien van deze programmering. Wat nog meer kwaad bloed heeft gezet, is dat de mutatie bovendien voor een degradatie heeft gezorgd. Men wil de leerkrachten dus van een muloschool op een lagere school onderbrengen. Leerkrachten zijn geen jaknikkers; het is juist van belang wanneer een leerkracht kritisch is. Men komt in feite aan het recht en de individuele vrijheid van de leerkrachten.” Daarom is er ook veel tegengas gegeven. “Er is krachtig geprotesteerd hiertegen, omdat dit onterecht is! Een mutatiebeleid is niet bedoeld om mensen te straffen.” Het betreft de hele sectie, bestaande uit drie leerkrachten die het vak Engels verzorgen, bij wie de mutatie heeft plaatsgevonden in oktober 2016. Er wordt geëist dat de gemuteerde leerkrachten teruggeplaatst worden. “Dit gedrag kunnen wij op geen enkele wijze accepteren! Na de mutatie hebben de leerlingen van de Leeuwinschool twee weken het vak Engels niet gekregen, terwijl de directeur verkondigt dat het kind centraal staat bij deze school. Als het kind daadwerkelijk centraal staat, waarom heeft men de situatie niet aangepakt?”, vraagt Valies zich af.
Eén van de gemuteerde leerkrachten zegt aan Dagblad Suriname dat zij in november 2016 vernam dat zij samen met nog twee andere leerkrachten gemuteerd zou worden naar een lagere school. “We zijn gemuteerd naar aanleiding van een vergadering, welke op 4 oktober 2016 heeft plaatsgevonden. Vanaf 27 oktober 2016 was de Leeuwinschool gesloten voor deze drie gemuteerde leerkrachten. Pas drie weken hierna hebben wij vernomen dat wij gemuteerd zijn van de muloschool naar een lagere school. Je maakt een mens hiermee kapot! Ik was gemuteerd naar een school te Nieuw Amsterdam in het district Commewijne en vanaf 5 januari 2017 ben ik weer gemuteerd naar een andere school. Als men niet met kritiek weet om te gaan, moet men geen vergaderingen organiseren!” Nadat dit aan het licht is gekomen, hebben de gemuteerde leerkrachten brieven geschreven naar het bestuur van de Leeuwinschool en de Christelijke Onderwijzersbond (COB), waarop zij nooit een antwoord hebben ontvangen. “Uiteindelijk zijn wij naar Valies gestapt. Hij is de enige die voor ons opkomt!”, vertelt de gemuteerde leerkracht. Het is vooralsnog niet duidelijk hoe lang deze staking zal aanhouden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!