“Wordt structurele situatie waarbij rovers gewapend politie te lijf gaan”

“Suriname is verlost van de meest slechte minister die ooit is voortgebracht in de Surinaamse geschiedenis, en dat was Belfort. Ook het korps was blij dat het verlost was van deze man”, zei parlementariër Sheilendra Girjasing bij het aantreden van minister Jennifer van Dijk-Silos in 2015. De parlementariër meende toentertijd het volste vertrouwen te hebben in de nieuwbakken minister. Van Dijk-Silos was volgens hem ‘the right women on the right place’. Ze straalde naar Girjasing zijn oordeel vertrouwen, rust, onpartijdigheid en deskundigheid uit. Veel van de voornemens om het ministerie te transformeren en de rechtstaat te versterken, zijn niet uitgevoerd. Girjasing verwijt hierbij echter geen minister, maar het beleid van de regering dat maar uitblijft.
Politieambtenaren (en zeker de politiebond) zijn niet tevreden met het niveau, waarop het politiekorps op dit moment draait. De politie kan vanwege de mindere prioriteit die de aanpak van criminaliteit geniet, moeilijk bewegen om de criminaliteit in te dammen. “Dit zijn de uitwassen die je zult krijgen onder leiding van deze president. Het is jammer dat door de politieke situatie en het slecht beleid van de regering, de criminaliteit structureel en zienderogen begint toe te nemen. Het wordt zo meteen een structurele situatie, waarbij rovers gewapend de politie te lijf gaan”, stelt Girjasing, refererende aan het laatste incident waar criminelen de politie bekogelden.
De politicus vindt het ook jammer dat het ministerie van Justitie en Politie in alle talen blijft zwijgen. Hij vindt nog steeds dat de minister met goede ideeën rondloopt. Echter blijft de uitvoering van de ideeën uit. “Je bent nu bang om op straat te lopen. De president zal dit niet voelen. De ministers zullen dit ook niet voelen, omdat zij allemaal bewapend en bewaakt zijn. Zij slapen lekker. Het arme volk wordt vermoord, mishandeld en beroofd”, stelt Girjasing.
De politiebond eist verbetering van de werkomstandigheden. De minister echter geeft duidelijk aan geen zaken te kunnen realiseren als zij niet over geld beschikt.

error: Kopiëren mag niet!