Zorgwekkende trend in verkeer

In 2016 zijn er 75 mensen omgekomen in het verkeer, dat zijn er 16 meer dan in het jaar ervoor. Nog een maand geleden stond de teller nog op 65 dodelijke slachtoffers. De groep met licht tot ernstig letsel is echter veel groter. Het aantal verkeersslachtoffers met letsel staat volgens de medische registratie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) over de periode 1 januari – 31 oktober 2016 op 3206. Vaak wordt er alleen aandacht besteed aan het aantal doden dat zich in het verkeer voordoet.
Verkeerslachtoffers die een letsel hebben overgehouden, zijn meestal een verwaarloosde groep. Helmut Gezius, voorzitter van Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), geeft aan dat er verschillende categorieën zijn waarin deze groep opgedeeld kan worden. Er is hierbij nog geen beeld hoeveel van deze slachtoffers een blijvend letsel hebben opgelopen. In 2015 was dit aantal gesteld op 3484 en in 2014 was dat ongeveer 4199. De cijfers geven alleen aan hoeveel verkeersslachtoffers met een letsel er zijn die zich hebben opgegeven bij de Spoedeisende Hulp van AZP. De aard van het letsel wordt ook niet aangeduid. Wat volgens Gezius wel opvalt, is dat de cijfers aangeven dat relatief veel jonge mensen (groep tussen 15-34) slachtoffer zijn bij een verkeersincident (aanrijding, verkeersongeval). “De piekgroep zijn de motorrijders (1.494) en auto-inzittenden (1136). Die zijn veel meer betrokken bij een verkeerongeval dan de andere groepen (voetganger, wielrijder, overige).” Dat roept voor de KSV-voorzitter andere vragen op, vooral met betrekking tot de groep die zit in de leeftijdsklasse van 15-19 jaar. Deze groep behaalt het rijbewijs op 18-jarige leeftijd. Er kan dus gesteld worden dat deze groep zonder rijbewijs middels een bromfiets of auto gebruik maakt van het verkeer. Volgens Gezius is het in deze zeker de taak van het ministerie van Justitie en Politie, KSV en andere organisaties om deze groep, die nog in de schoolbanken zit, aan te pakken.
Recentelijk heeft een 16-jarige achter het stuur plaatsgenomen en is hij betrokken geraakt bij een aanrijding te Albina. Hierbij heeft hij het leven gelaten. Op ouders wordt een beroep gedaan hun minderjarige en niet bevoegde kinderen niet achter het stuur te laten plaatsnemen. Het laatste slachtoffer voor 2016 was een 19-jarig verkeersslachtoffer dat op oudejaarsdag kwam te overlijden aan letsels die hij op 5 december opliep bij een aanrijding met een auto op de hoek van de Tourtonnelaan en de Flamingostraat. Hij was sinds de aanrijding niet aanspreekbaar. Hij is op oudejaarsdag overleden op de afdeling Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis.
Uit de cijfers blijkt dus wederom dat het aanpakken van de problemen in het verkeer dringend nodig is en dat de stijging in aantallen verkeersdoden en gewonden moet worden doorbroken. “Extra controles en hoge boetes helpen, maar een oplossing is het natuurlijk niet. Maatregelen alleen richting weggebruikers zijn niet voldoende; de verkeersdrukte moet worden teruggedrongen. Het niet naleven van de verkeersregels en te hard rijden zijn de voornaamste oorzaken van aanrijdingen. Het aantal verkeersslachtoffers in Suriname is al ruim 10 jaar boven de 4.000. Dit moet in 2020 met 50% verminderd zijn in het kader van het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid. Eigenlijk moet ons verkeersgedrag met 50% verbeterd zijn. We gaan ons allemaal daartoe heel hard moeten inspannen”, aldus Gezius.

error: Kopiëren mag niet!