Richard Kalloe: ‘IMF zal moeten, ze hebben geen keus!’

De zware eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen dit jaar moeten worden doorgevoerd. De regering heeft hierbij geen andere keus, stelt oud-minister, ondernemer en politiek analist Richard Kalloe tegenover Dagblad Suriname. President Desi Bouterse heeft in zijn nieuwjaarsrede aangegeven dat het volk niet overgeleverd zal worden aan maatregelen waar het IMF de nadruk op legt. De oplossingen moeten volgens hem dragelijk zijn en in dialoog met het volk worden bepaald. Kalloe benadrukt dat de regering in een dilemma zit waar bij het niet uitvoeren van de gestelde maatregelen geen enkel financiële instelling meer zaken met het land zal willen doen. Gezien het feit dat het land momenteel volledig afhankelijk is van de ‘inkomsten’ uit leningen, betekent dit dat de hele economie in elkaar zal storten. Eerder hebben de Caribbean Development Bank en de World Bank hun activiteiten on hold gezet, omdat zij hetzelfde gedrag volgen als het fonds. “IMF zal moeten, ze hebben geen keus! Niemand heeft een stok zo groot als die van het IMF. Het fonds is de enige die met een stevige balata stok en tamarindezweep alles van Suriname kan afdwingen”, aldus Kalloe. De oud-minister benadrukt dat het land door ‘dom en kortzichtig beleid van regeerders’ geen enkel extra dollarinkomsten heeft, omdat verschillende sectoren totaal kapot zijn gemaakt. Zelfs Staatsolie kan deze extra inkomsten niet garanderen, omdat ‘zij zelf ook failliet is’.
Stabiliteit van het kerkhof op komst
Het recept van het fonds houdt volgens de ondernemer in dat ervoor gezorgd moet worden dat de begroting sluitend is en subsidies afgeschaft worden. “Als de begroting sluitend is en er vindt geen monetaire financiering plaats, krijg je de stabiliteit. Maar dan de stabiliteit van het kerkhof. Hier zijn wij uiteindelijk allemaal dood, waardoor er superstabiliteit zal heersen”, stelt Kalloe. De ondernemer benadrukt dat de eisen van het IMF zeer eenzijdig zijn waar helemaal niet gelet wordt op de schepping van werkgelegenheid, stimulering van productie en drastische sanering van het overheidsapparaat. De bitterste pil die de regering volgens hem zal moeten slikken, is de sanering van het overheidsapparaat. “Als je mensen gaat saneren binnen het overheidsapparaat, moet je arbeidsplaatsen scheppen. Dat betekent dat je investeringen moet gaan plegen. Jammer dat een aantal goede investeringen vanuit het buitenland om persoonlijke belangen is geweigerd, terwijl het palmolieproject als cadeau is gegeven aan China. Ik voorspel nu al dat geen enkele Surinamer emplooi bij dit project zal vinden”, aldus de ondernemer.
Staatsbedrijven worden als melkkoeien gebruikt
Volgens de voormalige minister van Openbare Werken en Handel en Industrie worden de ‘melkkoeien’ (staatsbedrijven) van de staat nu door Bouterse gebruikt om geld middels leningen binnen te halen voor zogenaamde investeringsprojecten. Hij verwijst hier naar de machtigingswetten die via De Nationale Assemblee (DNA) goedkeuring aan de regering heeft gegeven om enkele miljoenen te lenen bij de Chinese Export-Import Bank (Exim-bank). Hierbij worden bezittingen van deze staatsbedrijven volgens Kalloe stiekem als onderpand gegeven. De politiek analist benadrukt dat deze geleende gelden echter toch voor financiering van de overheidsbegroting zullen worden gebruikt. “Al onze grote staatsbedrijven zullen hierdoor in handen van buitenlanders terecht komen. Wij worden weer een kolonie, een kolonie van China. Dit sec door mismanagement van domme mensen”, aldus Kalloe.
FR

error: Kopiëren mag niet!