MAS-directeur: “Toekomst van Suriname ligt op het water”

MASOp 30 december 2016 heeft de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) haar jubilarissen gehuldigd. Diverse actoren waren vertegenwoordigd tijdens de huldiging, waaronder de voorzitter van de Bond Haven & Loodswezen, de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), dominee Deira, de president-commissaris en de overige leden van de raad van commissarissen en het personeel van de MAS.
Michel Amafo, directeur MAS, gaf tijdens zijn toespraak te kennen dat dit dienstverlenend bedrijf mede dankzij de loyale medewerkers tot stand is gekomen. Daarom is het belangrijk om ook de nodige aandacht hieraan te schenken. “De factor mens staat centraal in onze bedrijfsvoering. De toekomst van Suriname ligt op het water.” De negatieve ontwikkelingen met betrekking tot de economie in het land hebben ervoor gezorgd dat de MAS een strak financieel beleid heeft moeten hanteren. “De sluiting van de aluinaarderaffinaderij was een grote uitdaging voor ons bedrijf, waarbij het vrachtvolume met gemiddeld 30% is afgenomen.” De directeur deelde mee dat ook hij bezuinigingsmaatregelen heeft moeten implementeren om de dienstverlening mogelijk te maken. Ondanks zoveel tegenslagen, is er desondanks sprake geweest van een positief resultaat, vertelt Amafo.
Conform het Strategisch Business Plan (SBP 2013-2017) heeft de MAS enkele hoogtepunten kunnen realiseren in 2016. Zo heeft MAS haar ISO 9001-2008 certificering kunnen behouden, welke reeds 8 jaren succesvol te typeren is. Daarnaast is het loodsenkorps met 6 loodsen uitgebreid. Ook zijn er 130 vaarbewijzen uitgegeven voor de Surinaamse waterwegen. De afronding van de 5-jarige kustmeting behoort ook tot één van de hoogtepunten. Amafo gaf vol trots te kennen dat de MAS het IALA (International Association of Lighthouse Authorities)-lidmaatschap heeft weten te verwerven. In het komend jaar zal er wederom een SBP opgesteld worden voor de periode 2018-2022, waarbij ‘durven, inzetten en vertrouwen’ als belangrijke bouwstenen gehanteerd zullen worden. Zo zal er een IALA Training Centre opgericht worden in 2017, waarbij er in samenwerking met de IALA World-Wide Academy jaarlijks trainingen zullen worden aangeboden, welke een internationaal certificaat ‘Aids To Navigation’ zal opleveren voor de cursisten. Ook zal er in 2017 de oprichting plaatsvinden van Suriname National Maritime Association (SNMA). Overige projecten die voornamelijk gericht zijn om inkomsten te genereren, zijn het Surinaams open scheepsregister, het Regionaal Hydrografisch Project en de implementatie van de maritieme wetgeving.
KSR

error: Kopiëren mag niet!