Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer heeft gisteren de launch van de geoportaal “Gonini” uitgevoerd. Met deze geoportaal zal geografische, bos-gerelateerde data ter beschikking worden gesteld voor het grote publiek.
Wat is het geoportaal? Een geoportaal is een webpagina voor het delen van geografische informatie. Via Gonini worden kaarten en andere soorten betrouwbare en up-to-date geografische data en informatie beschikbaar gesteld voor het groter publiek. De naam Gonini verwijst naar het feit dat de Gonini of de harpijarend vanuit de hoogte een heel goed overzicht heeft over de Surinaamse bossen. Het zal ook mogelijk zijn met dit geoportaal om up-to-date rapportage over de ontbossing binnen verschillende gebieden te consulteren en interactief te visualiseren hoeveel ontbossing er is geweest voor specifieke gebieden over een specifieke periode.
Suriname is momenteel bezig zich voor te bereiden om deel te kunnen nemen aan het internationaal REDD+-mechanisme (Reduced Emissions from Deforestation, forest Degradation and foster conservation, sustainable management of forests, and enhancement of forest carbon stocks). Eén van de voorwaarden om “REDD+ Ready” te zijn, is dat een Nationaal Bosmonitoringsysteem (NFMS) wordt opgezet, waarvan het geoportaal deel uitmaakt en ervoor zorgt dat de geproduceerde data transparant en beschikbaar is.
Behalve dat de data relevant is voor REDD+ kan via het geoportaal data uitwisseling tussen instituten gestimuleerd worden en kan data worden gedeeld, die in samenwerking met de verschillende instituten is geproduceerd. Al deze informatie kan gebruikt worden ter ondersteuning van beleidsbesluiten en bij het vormgeven van ruimtelijke planning. Om specifieke geografische data uitwisseling te faciliteren tussen nationale en lokale stakeholders, wordt er samengewerkt met het nationale datacentrum van Datasur.
Het opzetten van het geoportaal is geschied in samenwerking met de Food and Agriculture Organization (FAO), binnen het UN-REDD-programma.
De kracht van het geoportaal zal liggen in de nationale bruikbaarheid. Aan de ene kant om data te kunnen delen en aan de andere kant voor het gebruik van de data voor verscheidene doeleinden. Het is daarom de bedoeling dat afhankelijk van de verschillende behoeften, het geoportaal verder uitgebouwd zal worden in nauwe samenwerking met de relevante stakeholders. Zo kunnen bepaalde thema’s verder uitgewerkt worden of kan er bijvoorbeeld ook onderscheid gemaakt worden tussen verschillende niveaus van toegankelijkheid, ten behoeve van het vergemakkelijken van interne informatie uitwisselingen tussen organisaties. Het biedt ook de mogelijkheid om externe databanken te koppelen aan het geoportaal, waardoor de relevante organisatie het beheer over haar eigen data blijft behouden.
Minister Relyveld was tevreden met de realisatie van dit systeem. Hij merkte ook op dat de realisatie op schouders van Surinamers heeft gestaan en Surinamers daar ook trots op moeten zijn.