De drukte in de binnenstad is al enkele dagen flink toegenomen. Zoals jaarlijks lag deze drukte ook in de verwachting. Veelal ligt deze drukte aan de intensiteit van het verkeer en het gebrek aan voldoende infrastructuur om dit geheel te kunnen opvangen.
“Wij worstelen al een paar jaren mee. Elk eind van het jaar is dit zelfde tafereel zoals wij zien. Het verkeer in de binnenstad loopt vast. Dit, ook omdat een ieder met eigen vervoermiddel de binnenstad in wil”, stelt Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer (Openbare Werken). “Wat wij de mensen adviseren, is om zo veel als mogelijk aan de rand van de binnenstad te parkeren. Als je in de binnenstad moet zijn, hoef je ook niet met het voertuig de stad in te komen”, stelt Wip. In dit kader is de afdeling ook bezig met het parkeerbeleid in de binnenstad. Wip hoopt dat dit beleid binnen 3 á 4 maanden een feit is. Er zal naar zijn zeggen worden getracht om parkeergelegenheden aan de rand van de stad gereed te maken. Hierdoor wordt parkeren in de binnenstad zo meteen wat minder gemakkelijk gemaakt. Alles draait volgens Wip om de middelen en mogelijkheden die het ministerie ter beschikking heeft. Er zijn in 2016 concrete zaken gerealiseerd. Dit waren projecten zoals het kruispunt te Spanhoek. Echter zijn er volgens Wip nog veel meer te realiseren projecten in de pijplijn.
De binnenstad kent een aantal éénrichtingswegen. Het verkeer vanuit bijvoorbeeld de Fred Derbystraat, Domineestraat en de Keizerstraat voeren allemaal het verkeer in en uit de binnenstad. Op dit moment werkt de afdeling eraan om in ieder geval de verkeerlichten in en rond op de binnenstad te optimaliseren, waardoor de systemen verkeersafhankelijk kunnen functioneren. De systemen moeten in de toekomst worden vervangen. Hierbij zullen de systemen zelf op basis van de verkeersintensiteit het verkorten of verlengen van de groentijd vaststellen. Ook aan de Zwartenhovenbrugstraat besteedt de afdeling aandacht, gezien deze weg één van de belangrijkste aanvoerders is van het verkeer uit het zuiden. Wip geeft ook direct mee dat er 5 nieuwe systemen zijn aangekocht. Er zijn een aantal curiale kruispunten waar er prioriteiten uit zullen moeten worden gehaald. Bepaalde prioriteiten zijn de kruising Van ’t Hogerhuystraat- Willem Campagnestraat, kruising Mr. J. Lachmonstraat en Coesewijnestraat, kruising Kwattaweg-Kernkampweg en kruising Ringweg- Charlesburg. Echter moet worden aangegeven dat deze systemen al sinds 2015 in Suriname zijn. Echter laat de installatie nog lang op zich wachten. De rest van de nog in de pijplijn liggende projecten zullen volgens Wip te zijner tijd worden gecommuniceerd. Feit is dat in de komende dagen het verkeer aangewezen is op gebrek aan infrastructuur. De voorbereidingen met het huidig infrastructurele netwerk zullen niet veel efficiëntie opleveren.
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseerde de overheid om iets te doen aan haar brandstofsubsidie. Op dit moment pleegt de overheid subjectsubsidie. Dat zou moeten worden afgeschaft om richting objectsubsidie te gaan. Dit zou moeten betekenen dat de transportsector wat meer aandacht krijgt. Rationalisatie en reorganisatie van de sector zullen ertoe moeten bijdragen dat de burgers meer gebruik maken van openbaar transport in plaats van met hun eigen voertuigen de binnenstad te belasten.
Op dit moment zijn mensen noodgedwongen om gebruik te maken van hun privé-voertuigen. De transportsector is niet efficiënt en zeker niet berekenbaar. Als de doorsnee burger ervan verzekerd zou zijn dat hij/zij dagelijks tegen een bepaalde tijd in een bus kan stappen om aan het werk aan te komen, om vervolgens weer op tijd met de bus te worden vervoerd, was een privé-voertuig niet nodig.
Is deze realisatie een feit, dan realiseren zowel de overheid als de burger een besparing van 30% tot 40% op de totale brandstof.
Kavish Ganesh