Vakbondsleider Murwin Leeflang zegt dat het jaar 2017 een “jaar vol spanningen” wordt voor de arbeiders in Suriname. Kijkende naar de zaken waar de arbeiders mee geconfronteerd worden, kan met klem worden gezegd dat zij onder een bijzondere druk zijn komen te staan. Leeflang stelt het wel op prijs dat de regering, bij monde van de minister van Arbeid, in de media dit niet heeft ontkend. De minister heeft ook aangegeven dat de regering ervoor moet zorgen dat met alle ten dienst staande middelen moet worden gewerkt naar een zo realistisch milieu voor de arbeider. “Blij ben ik dat de minister dit zegt, ondanks wij weten dat er ook een druk is op het ministerie, vanwege de zaken waarmee zij geconfronteerd worden”, stelt Leeflang.
Een terugblik werpende op 2016 ziet Leeflang als heet hangijzer het Herstel- en Stabilisatieplan 2016-2018, waarvan hij de constatering heeft dat er niet voldoende rekening is gehouden met de factor arbeid. Het plan richt zich meer tot herstel van de economie, terwijl het realiseren van productie de factor arbeid als belangrijkste component kent. De positie van de werkende klasse is verslechterd. Er is naar zijn oordeel duidelijk een financiële terugval te merken. De toenemende werkloosheidscijfer van 7% in 2010 en 15% in 2015 ondersteunt de bezorgdheid van de vakbondsman.
“De nutsvoorzieningen die allemaal duurder worden, hebben ook een grotere druk met zich meegebracht op de inkomens van de arbeiders. Afspraken die tijdens overlegmomenten zijn gemaakt met de vakbeweging (Ravaksur) zijn on hold gezet of deels niet uitgevoerd. Levensonderhoud is ondertussen vanwege de stijging van de koers veel hoger geworden.
De vakbondsleider geeft verder aan dat hij verwacht dat tenminste de bekendmaking van de president, gedaan tijdens zijn jaarrede in het parlement over de salarisverhoging voor alle ambtenaren, zal worden uitgevoerd. Hij gaat het nieuwe jaar optimistisch tegemoet, maar legt toch wat realiteitszin aan de dag. “Als ik kijk naar de huidige situatie, dan denk ik wel dat het tijd is voor alle arbeiders in dit land om zich op te maken voor strijd. 2017 moet een jaar worden waarbij ieder arbeider zal moeten gaan strijden voor haar of zijn positie en waar hun recht vertrapt wordt”, stelt de vakbondsvoorzitter.
“Arbeiders moeten weten dat er wetten zijn. Zoals wij dat moeten naleven, geldt dat ook voor degenen die het land besturen. In de afgelopen dagen is het woord ‘vrede’ vaak genoeg in de mond genomen, maar kan er vrede zijn terwijl arbeiders in armoede leven en niet eens meer kunnen voldoen aan hun gewone verplichtingen? Ik wil op alle arbeiders een beroep doen om deze jaarwisseling in goede overdenking en bezinning te nemen. Dit, simpel vanwege het feit dat u het slachtoffer bent geworden van het gevoerde bestuur.”
Kavish Ganesh