ABS presenteert zevende publicatie milieustatistieken

ABS presenteert zevende Milieustatistieken publicatie
ABS presenteert zevende Milieustatistieken publicatie]Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft gisteren de zevende publicatie milieustatistieken gelanceerd. De presentatie werd verzorgd door ABS-medewerker Anjali de Abrue- Kisoensingh, die belast was met de dataverzameling. “Ik ben vanaf 2014 verantwoordelijk voor de publicatie, maar de ABS voert dit onderzoek uit vanaf 2002. Inclusief deze zijn er daarbij dus al zeven publicaties uitgebracht”, zei de ABS-medewerker.
Het doel van deze publicatie is om milieustatistieken te verzamelen, die gebruikt kunnen worden door beleidsmakers en studentenconsultants om analyses te schrijven. De publicatie wordt om de twee jaar uitgebracht en is afhankelijk van de financiering, die de ABS krijgt van de United Nations Development Program (UNDP). “Wanneer we de financiering van de UNDP krijgen, kunnen de workshops gehouden worden en kunnen de publicaties gedrukt worden. Wanneer de cijfers gepresenteerd worden en iemand (bedrijf, ministerie, organisatie) beleid wil schrijven, kan dat aan de hand van deze cijfers gedaan worden. De publicatie bevat harde cijfers over verschillende sectoren, te weten water, energie en andere. Instanties kunnen duidelijk zien als er in hun respectievelijke sector een daling of stijging optreedt, waardoor zij beter beleid kunnen maken. Er zijn eigenlijk twee redenen waarom deze publicatie belangrijk is, te weten voor het maken van beleid en Suriname is tevens verplicht te rapporteren aan internationale organisaties zodat zij over de wereld heen een beeld kunnen presenteren.”
“We hebben gewerkt met bestaande guidelines die de Caricom en de UNDP hebben gepresenteerd. Het gaat hierbij om bepaalde indicatoren”, zegt de Abrue-Kisoensingh. Ter verkrijging van de informatie wordt er onder andere een brief gericht naar een bedrijf waarin deze indicatoren staan waarop zij moeten reageren. “ABS zou veel meer data willen maar we hebben verzameld wat er is. In de toekomst is het wel de bedoeling dat bepaalde data gaps weggewerkt worden.” Volgens de medewerker zijn er ongeveer 50 stakeholders bij wie de data is afgenomen. “Na 16 jaren deze data te verzamelen, bouw je een zekere band op met de mensen, waardoor men op voorbereid is dat binnen een bepaalde periode de ABS bepaalde informatie nodig zal hebben.”
Suriname is heel erg kwetsbaar
Wat de milieustatistieken betreft, staat Suriname goed. Suriname is het enige land dat voor de zevende keer is uitgekomen met de publicatie milieustatistieken. Er zijn echter nog heel wat data gaps ten aanzien van klimaatsveranderingen. “Suriname is heel erg kwetsbaar indien er grote stormen zouden komen, vooral gezien we dichtbij het water wonen. Wat ik graag zou willen zien, is dat de overheid meer zal investeren in gespecialiseerde enquêtes, vooral ten aanzien van klimaatsverandering in Suriname, zodat de ABS dat ook kan meenemen en er hierop beleid gemaakt kan worden”, aldus ABS-medewerker Anjali de Abrue-Kisoensingh.

error: Kopiëren mag niet!