Kresneti e doro: Kerstfeest van de Latijnse kolonie in Suriname

Op de kamer van een sekswerkster een Mariabeeld, een kaars en de Bijbel die open lag op Psalm: 90 en 91
Op de kamer van een sekswerkster een Mariabeeld, een kaars en de Bijbel die open lag op Psalm: 90 en 91
“December is voor de Latijnse kolonie in Suriname bestaande uit enkele duizenden personen voornamelijk Brazilianen, Santo Dominicanen, Columbianen en Venezolanen triest, ze missen hun familie. Rond deze tijd reizen zij die het kunnen bekostigen, naar hun geboorteland terug om in familiekring kerstfeest en oud op nieuw door te brengen. Niet iedereen kan zich deze weelde veroorloven. Velen van deze vreemdelingen zijn arme mensen die zich aan een avontuur in Suriname waagden om geld te verdienen waaraan zij in eigen land moeilijk kunnen komen”, aldus een Surinamer die samenwoont met een Santo Dominicaanse.
Voelt u zich gelukkig?
Vooral de sekswerkers die christelijk zijn opgebracht, zijn bedroefd. Huilbuien en depressies komen heel veel voor naarmate kerstmis nadert. Hun gevoel en hun gedachten worden in dit deel van het jaar beheerst door hun lot. Dagblad Suriname sprak met enkelen. Voelt u zich gelukkig? Nazi: “Nee”: en met een triest gezicht vervolgde ze: “ik mis mijn familie, ik mis mijn kinderen, ik ben arm, het leven heeft mij niet echt toegelachen, het liefst wil ik de kerstdagen thuis doorbrengen. Ik kwam naar Suriname voor het avontuur, ik had in het begin helemaal niet verwacht dat ik in Suriname er slechter aan toe zou zijn dan in Santo Domingo.”
U heeft een gezin, vrouw en dochters, heeft u geen wroeging om vrouwen te exploiteren?
Bordeelhouder: “Als er geen buitenlandse sekswerkers zouden zijn, tegenwoordig worden zij geen hoeren meer genoemd, waren het onze zusters, vrouwen en tantes die zich zouden aanbieden. Er is behoefte aan sekswerkers. Ik heb deze club helemaal niet nodig om mezelf en mijn gezin te onderhouden. Ik ben eigenaar van een florerende autoreparatie-inrichting.”
Christelijke seksuele ethiek
De personificatie die stamvaders van Suriname hadden over de maagd, puur, rein, en onbevlekt zijn, gaan niet meer op. De ethiek, de moraal de opvattingen en gedragsregels van de mens veranderen, de “rechten van de mens, democratie, vrije meningsuiting en levensopvatting, liberalisme, ruimdenkendheid, modernisme, massa communicatie en internationale verkering scheppen rond kerstmis 2016 een klimaat, waarin alles door de beugel kan. De huidige tendensen hebben niet zelden een antichristelijke inslag, er bestaat niet langer een uniforme christelijke seksuele ethiek.”
De geschiedenis van de prostitutie in Suriname
Creoolse vrouwen flaneerden in de koloniale tijd langs bars en kroegen in Paramaribo. Met uitdagende taal, prikkelende kleding en gang lokten ze hun klanten om tegen betaling hun lusten te botvieren. Sommige planters stuurden hun slavinnen uit om dit werk te doen, ‘fu suku moni na pasi’. Er waren ook rijke, vrije Creoolse courtisanes (mulatten) die zelf slaven en slavinnen hadden en rijke planters thuis ontvingen. De prostitutie werd in Suriname eigenlijk pas professioneel tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Er waren hier Amerikaanse soldaten gelegerd, hoofdzakelijk Puerto Ricanen. Deze kerels stoeiden met geld, drank, sigaretten en chocolaatjes. De vrouwen van lichte zeden werden verwend, het nachtleven floreerde.

error: Kopiëren mag niet!