Banken in Suriname hebben te kampen met non-performing loans

Op 21 december 2016 heeft Nawien Ghisiawan zijn afstudeerpresentatie gehouden aan het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR). De presentatie had betrekking op ‘Banking & Finance’. Ghisiawan heeft onderzoek verricht naar de kredietportefeuille van de banken in Suriname, waarbij er een vergelijking is gemaakt met de banken in Trinidad & Tabago.
Volgens Ghisiawan is het grootste risico dat banken ondervinden het kredietrisico. Hiermee wordt bedoeld dat de kredietnemer faalt om zijn of haar financiële verplichtingen jegens de bank te voldoen. Dit wordt ook wel genoemd de non-performing loan, welke uit 3 karakteristieken bestaat, te weten: de kwaliteit van de afnemer is gedaald, onzekerheid of de rente en aflossing zal worden voldaan en achterstand in aflossing van meer dan 90 dagen. Internationaal geldt een benchmark van maximaal 5%. De impact van deze non-performing loan is onder andere dat de banken een reputatieschade oplopen als gevolg van het tekort schieten in het managen van de kredietportefeuille.
Uit dit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de financiële sector behelst de banken. Dit is te merken aan het aantal aandelen dat door de jaren heen enorm is toegenomen. In Suriname zijn er 8 commerciële banken, waarvan 3 als de grote banken getypeerd kunnen worden, welke gezamenlijk 75% van alle assets bezitten. De grootste inkomstenbron van banken wordt gevormd door het uitzetten van kredieten. Daarom is het managen hiervan ontzettend belangrijk.
Ghisiawan heeft geconstateerd dat het aantal type financiële instellingen in Trinidad & Tobago veel meer is in vergelijking met Suriname. Zo is de financiële infrastructuur beter ontwikkeld in Trinidad & Tobago. In Suriname komt dit in beperkte vorm voor. Daarnaast ligt een groot deel van de assets in banken van Trinidad & Tobago. In beide landen is er sprake van 8 commerciële banken, waarvan er in Suriname 7 lokale banken zijn en slechts 1 is een buitenlandse bank. In Trinidad & Tobago zijn er 6 buitenlandse banken en 2 lokale banken. In Suriname worden 3 van de 8 banken getypeerd als systematically important financial institutions, terwijl dit in Trinidad & Tobago 4 is. “Daarnaast is er in Suriname sprake van 1 bank per 67.000 inwoners.” In Trinidad & Tobago is dit 166.000 inwoners.
Geografisch gezien zijn deze banken gecentraliseerd in Paramaribo en Nickerie. Slechts enkele banken hebben een filiaal op Albina, Commewijne, Saramacca, Lelydorp en Apoera. Banken in Trinidad & Tobago hebben 85 maal meer assets vergeleken met de banken in Suriname. In Trinidad & Tobago kent men doorgaans een hogere rente. In Suriname is de delegatiegraad ongeveer 46%, terwijl dit in Trinidad & Tobago ongeveer 15% is. In Suriname is er een non-performing loan geconstateerd van meer dan 5%, terwijl dit in Trinidad & Tobago binnen de grenzen valt. Dit betekent dat de non-performing loan in Suriname hoger is. Dit komt doordat de verdiencapaciteit van de kredietnemer verslechterd is. De gemiddelde provision ratio van Suriname is ongeveer 2%, terwijl dit in Trinidad & Tobago hoger ligt.

error: Kopiëren mag niet!