Politieambtenaren voelen dubbele slag in ‘crisistijd’

Politieambtenaren voelen dubbele slag in ‘crisistijd’1De ‘precaire economische situatie’ waar dit jaar het meest over gesproken wordt, heeft een landelijk karakter. De doorsnee Surinamer ontvangt nog steeds dezelfde salarissen die men voor de ‘crisis’ ontving. De ontwaarding van de Surinaamse munt heeft gemaakt dat deze salarissen niet toereikend meer zijn om te voorzien in het levensonderhoud naar behoefte. De ambtenaren binnen ons politiekorps voelen dezelfde slagen als de doorsnee burger.
Revelino Eijk, woordvoerder van de Surinaamse Politiebond, gaat zelfs verder door te stellen dat politieambtenaren een dubbele slag voelen. “Behalve de huiselijke sfeer, word je ook aan het werk geconfronteerd met de situatie. De criminaliteit neemt toe”, stelt de woordvoerder. Eijk probeert hiermee aan te geven dat de politieambtenaar ondanks zijn eigen problemen, vaak geconfronteerd wordt met problemen van de doorsnee burger. Denk hierbij aan een met stress beladen vader of moeder die geen brood op tafel kan zetten voor zijn kinderen en als gevolg hiervan de criminaliteit in belandt. Dit soort mensen komen in de meeste gevallen in aanraking met de politie. De politie heeft behalve met de criminaliteit ook veel te maken met interne problemen. Dit gaat om simpele zaken, zoals de onhygiënische situatie op verschillende stations, gebrek aan papier, inkt, meubilair etc. De overheid kan vanwege het tekort aan financiën niet inspelen op deze basisbehoeften. De politieambtenaren moet onder deze omstandigheden werken.
Ondanks deze situatie wordt er ook vaak kritiek geleverd op het werk van de politie. De politie is volgens critici niet altijd en op tijd zichtbaar. Volgens Eijk is de politie opgeleid om met kritiek om te gaan. Echter stelt hij dat de politie een werk-arm is van de overheid. De overheid zou naar zijn oordeel zorg moeten dragen voor de middelen waardoor de politie optimaal kan functioneren. “Politieambtenaren zijn zo creatief om op gegeven momenten op zoek te gaan naar sponsoring om bepaalde zaken in orde te krijgen. Dit is iets dat niet mag. De politie zoekt zelf naar mogelijkheden. Dit gebeurt bijna elke dag. Men haalt soms onderling geld op om bijvoorbeeld een remschoen van een pro-wagen te kopen”, stelt de woordvoerder.
Er werd volgens minister Jennifer van Dijk-Silos in augustus 2016 gewerkt aan de rechtspositie van de medewerkers van KPS. Het ministerie was in gesprek met het oud-bestuur van de Politiebond, onder leiding van Robby Ramjiawan om te komen tot een wet. De gesprekken zouden worden opgepakt met het nieuwe bestuur. Politieambtenaren mochten volgens de minister een herstructurering tegemoetzien wat betreft hun waardering en medische voorziening. Het kon volgens de minister niet zo zijn dat een interieurverzorgster van het ministerie meer verdient dan een hulpagent van politie. Overigens verdienen politieagenten minder dan de overige gewapende machten.
De bond onder leiding van Raoul Hellings heeft in augustus nog aangegeven tijdelijk niet te gaan voor een loonsverhoging voor de ambtenaren. De bond koos voor dit model om een spin-off te voorkomen, waarbij elke andere organisatie ook op zoek gaat naar een loonsverhoging, hetgeen uiteindelijk kan zorgen voor een verdere inflatie. Er zijn mogelijkheden bekeken voor een woningbouwproject voor deze ambtenaren. De organisatie heeft al over 100 bouwpercelen kunnen beschikken voor haar leden. Deze percelen worden bestemd voor politieambtenaren die nog niet beschikken over een eigen huis of perceel. “Wij zijn gekomen met dit soort projecten om de ambtenaren te helpen overbruggen”, stelt Eijk. In 2017 zal de bond de minister herinneren aan haar statement over de onderwaardering van de politieambtenaren. Er wordt nadruk gelegd op de herwaardering en geen loonsverhoging.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!