STVS organiseert training ingrijpende gebeurtenissen tijdens werk

STVS organiseert eendaagse training   rond ingrijpende gebeurtenissen tijdens werkOp 20 oktober 2016 heeft de Suriname Televisie Stichting (STVS) haar 51ste jaardag gevierd. Echter heeft de directie gemeend om gisteren in dit verband een eendaagse training te organiseren voor niet alleen haar medewerkers, maar voor alle mediawerkers ten aanzien van ingrijpende gebeurtenissen tijdens het werk. Dagblad Suriname sprak in dit kader met de directeur van dit mediabedrijf, Shirley Lackin. “We hebben eraan zitten denken dat er heel veel gevallen zijn waar medewerkers mee geconfronteerd worden tijdens hun werk, zoals aanrijdingen, brand en geweld die persoonlijk van invloed kunnen zijn op het leven van zo’n mediawerker. Er zijn vaak gruwelijke beelden en zaken die zij hebben meegemaakt, waarbij verwacht wordt dat je toch even hard je werk doet. Je vraagt je wel af wanneer deze mensen naar huis gaan, wat er in deze mensen omgaat en wat het met hen doet. In het bedrijf raak je geconfronteerd met mensen die psychische problemen hebben en je vraagt je af hoe daarmee om te gaan. Nu is er een trainingscentrum, waar wij vaak trainingen en lezingen organiseren. We wilden de mediawerkers trakteren op een lezing, waarbij zij zelf als mediawerker betrokken zijn. Er is in dit kader een beroep gedaan op PCS om van de locatie gebruik te maken en is er gesproken over stressvolle momenten en hoe hiermee om te gaan.”
Een belangrijke tip die onder andere is gegeven, is dat elke mediawerker, voordat hij dit vak kiest, een psychologische test moet doen om vooral zeker te zijn dat hij stressbestendig is. “Je zal bij jezelf moeten nagaan als je ermee om zal kunnen gaan als je een traumatisch moment meemaakt.” De directeur zegt de lezing goed te vinden. Het vraagt zeker naar meer.
Dit is niet de eerste lezing die er voor de medewerkers georganiseerd is. Er is onder andere met de Kennedy Stichting veel gedaan. “Er zij mensen die slechthorend zijn, die naar de televisie kijken en zich afvragen wat er allemaal wordt gezegd. Dus we hebben een traject gedaan waarbij we die ‘sign language’ hebben gedaan, zodat in ieder geval de mensen kunnen volgen wat er ten aanzien van het internationaal nieuws gebeurt in de wereld.”
Volgens Lackin is werken in het mediabedrijf gemakkelijk, maar soms ook niet. “Het zou niet erg leuk zijn om het te gemakkelijk te hebben. Er moeten namelijk uitdagingen zijn. De STVS lijkt een klein bedrijf, maar het is een heel groot bedrijf. Er werken namelijk veel mensen en je hebt een grote verantwoordelijkheid. Je bent een staatszender, maar je bent er ook voor iedereen en iedereen verwacht dat je de dingen brengt zoals zij dat willen. Waar een particuliere zender gewoon snel iets kan brengen, moet de STVS eerst zoveel overleg plegen, zodat het bericht zoveel mogelijk waarheidsgericht is. Dat sensatiegedoe moet je een beetje eruit halen, maar wel het nieuwsgedeelte brengen. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar het is wel een leuke uitdaging”, aldus directeur Lackin.

error: Kopiëren mag niet!