Gajadien verwacht veel hogere prijzen door maatregelen HI

‘De maatregelen van het ministerie van Handel en Industrie zijn gedoemd te mislukken.’ Dit vindt assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP). Het is volgens HI verboden om prijzen van goederen en diensten in vreemde valuta aan te duiden en te verhandelen. Alleen de Centrale Bank van Suriname, de deviezenbanken, officiële geldwisselkantoren en personen met speciale toestemming van de Deviezencommissie mogen valuta verhandelen. Alleen de Surinaamse dollar (SRD) mag gebruikt worden als wettig betaalmiddel. Het ministerie zegt in een persbericht dat het hard zal optreden tegen overtreders. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat de invoering van deze ‘zwakke maatregelen’ in de huidige financieel economische situatie juist zal leiden naar nog meer onzekerheden. Hij verwacht dat ondernemers, verhuurders en andere handelaren het pad zullen opgaan om nu juist veel hogere prijzen in SRD te hanteren om zo een buffer in te bouwen voor de schommelende valutawisselkoersen. Ook bij huurpenningen verwacht Gajadien dat verhuurders de bedragen in euro’s en US dollars tegen veel hogere wisselkoersen zullen omzetten, zodat ook zij een buffer kunnen inbouwen. Volgens Gajadien konden deze maatregelen van het ministerie zeker op prijs kunnen worden gesteld, wanneer het land niet met een hoge inflatie te kampen had en deviezen gemakkelijk te verkrijgen waren. “Wanneer de waarde van de SRD nu juist elke dag afneemt, wil elke persoon zekerheden inbouwen. Hierdoor ontstaat er geen situatie dat na verkoop van een bepaald goed de verkoper juist verlies lijdt”, aldus de politicus. Hij vindt dat zekerheden voor de samenleving moeten worden gebouwd.
Het volk zal alles duurder betalen
Gajadien voert aan dat al deze ondoordachte maatregelen ervoor zorgen dat de samenleving het steeds meer in haar zak voelt. “Er is onzeker beleid vanuit de regering. Dit soort omstandigheden zorgen ervoor dat een spiraal van prijsinflatie ontstaat”, zegt hij. Volgens de VHP’er is zo een maatregel geen nieuwigheid, omdat dit effect ook in andere landen is te zien, waarbij een schaarste van vreemde valuta, goederen ook schaarster worden en de prijzen in winkels de pan uitvliegen.
Regering moet zelf voorbeeld geven
Een andere zaak volgens Gajadien is ook dat de overheid zelf veel contracten met bedrijven heeft lopen, die zelf in vreemde valuta zijn aangeduid. Volgens hem is dit voornamelijk het geval bij de contracten die de Centrale Bank van Suriname heeft. “De overheid moet als eerste het voorbeeld geven door al deze zaken ook in SRD te regelen”, aldus Gajadien.
Zwarte markt zal blijven
Ondertussen hebben de ministers van Financiën, Handel en Industrie (HI), Justitie en Politie, de governor van de Centrale Bank van Suriname, deskundigen van het Openbaar Ministerie (OM), de korpschef en het hoofd Invoer-, Uitvoer- en Deviezencontrole van HI, tijdens een topoverleg afspraken gemaakt voor de verdere uitvoering van maatregelen voor de ondersteuning en regulering van het binnenlands handels- en betalingsverkeer en de ordening van de valutamarkt.
De kwestie van illegale geldhandel en in het algemeen naleving van wet- en regelgeving is één van de zaken die daadkrachtig en eensgezind aangepakt zullen worden. Gajadien benadrukt dat de illegale geldhandel in de Surinaamse geschiedenis nooit volledig is uitgeroeid en nu ook niet zal gebeuren. Zo verwijst hij naar de zogenaamde straatwisselaars die zowel in de militaire periode als begin jaren ’90 als illegaal werden aangeduid, maar toch een grote invloed op de wisselmarkt konden uitoefenen. Sinds de aankondiging van de de-dollarisatie tonen de wisselkoersen weer een stijgende trend. Eind oktober was de wisselkoers onder de SRD 7 voor de dollar. De indicatieve koers van de CBvS is SRD 7,43 voor de US dollar, terwijl op straat dit al boven de SRD 7,50 ligt. Het zou volgens hem daarom beter zijn als na de regels ook de condities worden geschapen, zodat de vraag en het aanbod van deviezen genormaliseerd worden. “Dat is het beleid van deze regering waar zij juist liever met zwarte markten werkt. Het motto van Financiënminister Gillmore Hoefdraad is overigens ook: ‘Liever in de informele sfeer, dan in de formele’. Ik denk dat het lid Krishna Mathoera gelijk had toen zij zei dat ze wel kennis heeft om criminelen te herkennen”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!