De jaarinflatie die geprojecteerd is op 60% dit jaar, zal volgens het Internationaal Monetair Fonds in 2017 afnemen. Echter, zonder significante beleidsmaatregelen riskeert Suriname een verdere instabiliteit met een scherpe wisselkoers, devaluatie en stijgende inflatie. Volgens critici zijn er tot nog toe weinig maatregelen getroffen om de stijgende inflatie te remmen. Dan nog zijn er in de Surinaamse winkels geen lege schappen, zoals door vele critici een jaar terug werd beweerd als resultaat van het beleid van de regering.
Akmos-voorzitter Sham Binda stelt dat het aanbod van goederen dankzij de motivatie van de Surinaamse ondernemers mogelijk is. “Dankzij de ondernemers hebben wij nog iets op de rekken in de winkels. Dankzij de ondernemers die het risico lopen met hun kapitaal, wordt er geïmporteerd. Als het aan de regering lag, zaten wij á la Venezuela met lege rekken in het land”, stelt Binda.
Radjen Ramsoedit, onderdirecteur Combe Markt, stelt dat het inderdaad gelegen is aan de motivatie van de ondernemers om de Surinaamse samenleving te blijven dienen. Er wordt gekeken naar alternatieve producten om de Surinamers tegemoet te komen. Echter kan de handelaar ook niet veel doen aan zijn prijs, wanneer de valutamarkt niet meewerkt.
De minister van Handel en Industrie heeft kort geleden maatregelen aangekondigd inzake de prijszetting in vreemde valuta. Het ministerie zal samen met het Openbaar Ministerie en de politie controle uitvoeren. De Consumentenkring is daar bijzonder blij mee. Voorzitter Albert Alleyne maakt alvorens hij ondernemers complimenten uitdeelt, wel een onderscheid tussen bonafide en malafide ondernemers.
Alleyne stelt dat een aantal handelaren misbruik maakt van de gegeven omstandigheden. Met de goede handelaren is de organisatie wel blij. “Wij zijn blij met de bonafide handelaren, maar dan zijn er andere handelaren die misbruik maken van de situatie en het onnodig moeilijk proberen te maken voor de consumenten. Zij willen zelfs chaos creëren. Wij zijn dus niet blij met alle handelaren, maar een deel van de handelaren. Je moet realistisch zijn en kijken naar wat er gebeurt op de markt. Als men niet verdiende, zou men niet in staat zijn om producten op de schappen te zetten. Je doet het niet gratis”, stelt Alleyne.
Aan de andere kant zijn er critici, die stellen dat de regering middels het doordrukken van zulke maatregelen, juist meer voedingsbodem creëert voor een zwarte markt. Een zwarte markt zal op zijn beurt het leven van de consument nog duurder kunnen maken. Volgens Alleyne moet dat zich nog bewijzen. “In Suriname zijn wij het gewend dat veel gedoogd wordt. Vandaar dat handelaren in staat zijn geweest om er een potje van te maken. Wanneer je op een concrete wijze zo maatregelen zult treffen, dan roep ook ik de consumenten op om het ministerie te ondersteunen”, aldus Alleyne.
Kavish Ganesh