Statiegeld fles Parbo nog steeds valide

Statiegeld fles Parbo bier nog   steeds valideVelen in de gemeenschap vragen zich af als men voor de Parbo bierflessen nog statiegeld krijgt. Volgens Fayzal Abdoelrazak, salesmanager van De Surinaamse Brouwerij, is statiegeld op de bierflessen nog valide. Het bedrijf kent zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en heeft ook belang bij dat deze flessen terug gebracht worden, omdat het bedrijf ze hard nodig heeft. “Voor de djogo (1 liter fles) krijgt men SRD 0.50 en op alle kleine flessen (kleine fles Parbo, Radler en Parbo light) wordt SRD 0.25 uitbetaald. Met betrekking tot Radler en Parbo light hebben we dit bekendgemaakt middels posters en de media, omdat we steeds meer willen werken met de flessen die terugkomen naar de brouwerij en tevens ervoor willen waken dat het milieu vervuild raakt.” De Surinaamse Brouwerij is één van de weinige bedrijven die nog statiegeld hanteert voor zijn flessen. Echter zegt de salesmanager dat het lastig is om dit in stand te houden, vooral als winkeliers niet meewerken. “Het is bekend bij de winkelier dat zij de consument het geld moeten geven, al koopt die geen nieuw product. In de praktijk is het zo dat de winkelier zegt dat alleen wanneer men inkopen doet, men statiegeld krijgt. En soms geven ze minder statiegeld. De consument is daardoor niet gemotiveerd om de fles terug te brengen. De brouwerij verliest daardoor bijna elk jaar 45% van haar flessen, omdat die bij de mensen thuis blijft of weggegooid worden. Dat is heel lastig voor ons en we zijn constant bezig met onze klanten (winkeliers) om het statiegeld te geven.”
Hetzelfde probleem ervaart het bedrijf ten aanzien van de grote blik Parbo, waarop per 1 december een actie is gelanceerd waarbij er als korting SRD 0.75 is aangedragen. Er is afgesproken met de winkelier dat er voor een tray bier SRD 15 korting wordt gegeven, waarbij zij dan de SRD 0.75 korting doorgeeft aan de klant. Toch hebben enkele winkeliers zich niet hieraan gehouden en de korting zelf gehouden. Voor het bedrijf is het ook een vraag hoe dit af te straffen. Abdoelrazak geeft aan dat in zulke situaties het bedrijf alleen het ministerie van Handel en Industrie (HI) informeert dat de klant zich niet aan de afspraken houdt. Een fles djogo kost SRD 15 met een fles en zonder fles betaalt de consument SRD 15.50. De brouwerij is tevens belast met het leveren van de volle flessen, alsook het ophalen van de lege flessen. De winkelier heeft verder geen andere verplichtingen.
“Wees slim en lever hem in”
Met de inflatie van het afgelopen jaar (77%) wordt ook een argument gebruikt dat men deze bedragen (statiegeld) niet de moeite waard vindt om de flessen weer in te leveren. “Je kan echter niet zomaar zeggen dat je het statiegeld brengt naar SRD 1, want dat betekent dat je je hele flessenvoorraad moet gaan herwaarderen”, zegt de salesmanager. “Je krijgt dan opeens een schuld van SRD 1 per fles berekend over bijna 1 miljoen flessen, die nog niet zijn ingediend. Het is ook heel moeilijk statiegeld te verhogen, omdat er boekhoudkundig geen dekking voor is. Je zou pas een verhoging kunnen aandragen, als je een nieuwe fles zou introduceren”, aldus Fayzal Abdoelrazak. Statiegeld is in ieder geval nog steeds zeer valide, alleen is het zo dat enkele winkeliers niet meewerken en aan de andere kant vindt de consument het bedrag te laag om die fles terug te brengen. Dit is een maatschappelijk probleem waarmee het bedrijf zit. De brouwerij roept zowel de consument als de winkelier op om het statiegeldprincipe te respecteren, vandaar ook de slogan “Wees slim en lever hem in”.

error: Kopiëren mag niet!