EBS staat voor grote uitdagingen

De NV Energie Bedrijven Suriname staat op dit moment voor een aantal concrete uitdagingen. Het bedrijf dient volgens de nieuwe wetgeving haar organisatiestructuur te veranderen. De wet geeft namelijk aan dat EBS haar taken dient af te staan aan andere ondernemingen en zich meer bezighoudt met de distributie van elektriciteit. Zaken als opwekking van elektriciteit en keuringen, dienen gescheiden te worden van de corebusiness. Vooralsnog staat bekend dat het bedrijf dit zal doen middels het transformeren naar een holding, waarbij dochterondernemingen een aantal taken zullen overnemen.
Financiering
Hierbij speelt financiën ook een belangrijke rol. Op dit moment zit het bedrijf ook in zwaar weer, vanwege de mindere inkomsten. Van de uitgaven van het bedrijf heeft 85% een US$ component. Middels de huidige tarieven ontvangt het bedrijf maar 40% van de uitgaven terug. Parmessar merkt ook op dat er decennialange verwaarlozing heeft plaatsgevonden aan het EBS netwerk. In dit verband is er onlangs met Caribisch Ontwikkelingsbank een overeenkomst aangegaan voor het bouwen van 5 nieuwe onderstations.
Volgens Parmessar heerst er enorme bureaucratie bij de internationale organisaties voor wat betreft de financiering van projecten. Hij stelt dat er projecten worden ingediend, waarop er helaas heel traag reacties komen vanuit internationale instellingen. Hij noemde de IDB als een voorbeeld van zo een instelling. De directeur onderkent ook dat er bureaucratie heerst in Suriname, maar wenst de internationale situatie aan te kaarten.
EBS heeft veel moeite gehad met het in huis houden van haar kader. Daartoe werkt het bedrijf nog steeds. “Met moeite is het ons gelukt om hoog gekwalificeerd kader op het gebied van elektriciteit te behouden. Zonder hoger kader gaan wij de sector niet kunnen ontwikkelen”, stelt Parmessar.
Transitie naar groene energie
De transitie naar hernieuwbare energie voor duurzame ontwikkeling is ook een belangrijk doel van het staatsbedrijf. De totaal geïnstalleerde capaciteit van de EBS is 543.8 MW. Hiervan wordt 62% met fossiele brandstof opgewekt, 37% door Suralco (hydro) en 1% door zonne-energie. De uitdaging voor de EBS ligt volgens Parmessar er in om 62% van de met brandstof opgewekte energie te vervangen met hernieuwbare energie. Enkele in het vooruitzicht gestelde projecten zijn de 500 kW solar PV systeem te Atjoni (oplevering 2de kwartaal 2017), 2×1 MW Solar PV terrein in Nickerie en 1×300 kW solar PV farm in Coronie (start tweede kwartaal 2017).
Verder zijn e rook projecties gemaakt voor het voorzien van huishoudens in het binnenland met zonne-energie. De toepassing zal geschieden in dorpen met een lage bevolkingsdichtheid. Hier ligt er in ieder geval voor de lokale ondernemingen wat mogelijkheden bij deelname.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!