Gilbert van Dijk: “Wij moeten ophouden grappen te maken”

Het Suriname Business Forum (SBF), het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA), het United Nation Development Programme (UNDP) en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen organiseerden onlangs een seminar in verband met de hernieuwbare energie en de ontwikkelingen rondom heen. Het belang hiervan was om weer de nadruk te leggen op de alternatieve energiebronnen en de voordelen daarvan. Ook werd er concreet gesproken over het reduceren van het inzetten van fossiele brandstof bij het opwekken van elektriciteit. Fossiele brandstoffen raken ten eerste ooit op. Ten tweede vervuilt fossiele brandstof het milieu.
“De belangrijkheid is dat wij zuinig omgaan met ons milieu en gebruik maken van dat wat de natuur ons geeft als alternatieve energiebronnen”, stelt Gilbert van Dijk, directeur van het SBF.
Het tweede belang van dit geheel is dat er veel geld te verdienen is voor het Surinaams bedrijfsleven. Er is een aantal bedrijven in Suriname, dat nieuwe inkomstenbronnen zoekt. De Surinaamse economie heeft een verouderde koloniale economie. Dit vergt uiteindelijk een transformatie. Volgens Van Dijk kan die transformatie geschieden met de gunstige technologische mogelijkheden van het huidige tijdperk.
Van Dijk geeft aan dat er heel zorgvuldig is gekozen voor gesprekspartijen, die op het seminar zijn uitgenodigd. Niet alleen de mensen in de publieke sector en de overheid, maar ook de NV Energie Bedrijven Suriname(EBS), die een belangrijke speler is, was aanwezig. Het is volgens Van Dijk in principe een start van een potentiële aanpak en benadering voor strategieën en ideeën over hernieuwbare energie. Echter moet ook terug worden gekeken naar wat er in het verleden al was ontwikkeld aan plannen en visies rond de transitie naar hernieuwbare energie. Zowel door het ministerie van NH, ondernemers in de branche als door de EBS zijn er verschillende seminars en workshops gehouden. Uiteindelijk komt het weer neer op het organiseren van seminars en symposia, aangezien de uitkomsten van de voorgaande bijeenkomsten niet worden geconcretiseerd en uitgevoerd. SBF zelf heeft in 2010 al officieel studies uitgebracht. Dat werd goed gedocumenteerd, maar het schortte bij de uitvoering en ondersteuning aan de uitvoering van de visies. Van Dijk is het volkomen eens met het voorgaande, maar zeker positief ingestemd over de toekomst.
“Als ik zou zeggen dat dit niet waar is, dan houden wij elkaar voor de gek. Maar tussen toen en nu is het belang van dit onderwerp nog groter geworden. Wij zien de benzineprijzen, milieuvervuiling, het probleem dat wij hebben om zekerheid te bieden voor elektriciteit etc.
De garantie is dat de publieke en private sector beseffen dat zij samen moeten werken. Suriname moet beseffen dat de ontwikkeling van het land in eigen handen is. Wij moeten ophouden grappen te maken. Wij hebben voldoende kennis en kunde en instituten (binnen en buiten) die willen financieren. Als dat niet voldoende is en wij grappen blijven maken omdat het zo gemakkelijk gaat, gaat er nooit iets gebeuren”, stelt Van Dijk. SBF met haar partners is volgens Van Dijk ervan overtuigd dat de wil er wel aanwezig is om er eindelijk iets van te maken.
Het seminar werd ook bijgewoond door de EBS-directeur, die concreet aangaf de 62% elektriciteit die opgewekt wordt met fossiele brandstof te vervangen met hernieuwbare energie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!