Biza: “Stop geweld tegen vrouwen!”

BiZa - Stop geweld tegen vrouwen!.2Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft op 9 december 2016 een mini wandelloop in het kader van 16 Days of Activism Against Gender Based Violence georganiseerd. Hieraan hebben uitsluitend de medewerkers van dit ministerie geparticipeerd. De mini wandelloop was over de Van Sommelsdijckstraat, de Grote Combéweg, het Onafhankelijkheidsplein en de Wilhelminastraat. De medewerkers waren allen gekleed in een oranje T-shirt, omdat deze kleur de uitbanning van geweld tegen meisjes en vrouwen symboliseert. Suriname heeft verschillende mensenrechtenverdragen geratificeerd en heeft de plicht om te garanderen dat elke vrouw een leven vrij van geweld kan hebben. Jaarlijks wordt op 10 december de Internationale Dag van de Rechten van de Mens herdacht.
“We moeten een statement maken, want als je begint om het luid van de daken te schreeuwen, vind ik dat je ook intern, in eigen huis die bewustwording moet hebben en je eigen mensen allemaal moet bewegen om hun stem te laten horen. En dat kan je doen als je ook daadwerkelijk de activiteiten ontplooit waar ook de mensen van Biza bij betrokken zijn.” Woorden van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken tijdens de Biza-mini wandelloop.
Shiefania Jahangier, onderhoofd Bureau Genderaangelegenheden (BGA), zegt aan Dagblad Suriname dat dit initiatief tot stand is gekomen naar aanleiding van de afsluiting van de 16 Days of Activism Against Gender Violence. “Deze campagne is geïnitieerd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN).” Gedurende deze 16 dagen, welke op 10 december 2016 beëindigd zal worden, wordt extra aandacht besteed aan het vraagstuk met betrekking tot geweld tegen vrouwen. Hiermee willen de overheid en de niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) acties ondernemen om dit geweld een halt toe te roepen. Daarom wordt de samenleving bewust gemaakt om ook alert te zijn en op te treden hiertegen.
Volgens Jahangier is er reeds onderzoek verricht, waaruit gebleken is dat huiselijk geweld één van de meest voorkomende vormen van geweld tegen vrouwen is. Jahangier beklemtoont dat geweld ruim beschouwd moet worden. “Zo kan het onder andere onderverdeeld worden in fysiek, psychologisch en financieel geweld.” Naar zeggen van Jahangier is er sprake van financieel geweld, indien een werkende vrouw gedwongen wordt haar gehele inkomsten af te staan. Ook het continue verantwoorden van elke uitgave behoort tot financieel geweld. Er is volgens Jahangier eerst een aanvang gemaakt met de bewustwordingscampagne (mini wandelloop) op het ministerie zelf, aangezien Biza zich onder meer bezighoudt met het genderbeleid. “Wij moeten het voorbeeld geven naar de samenleving toe.” Er zijn reeds diverse gender-awareness-activiteiten uitgevoerd. “Momenteel worden de functionarissen van enkele ministeries opgeleid om basis-gender-trainer te worden, zodat de awareness sneller op gang gebracht kan worden. Deze training is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Biza en de United Nations Development Fund (UNDF). De UNDF zorgt daarnaast ook voor de financiering.” Jahangier gaf verder te kennen dat er inmiddels 2 NGO’s getraind zijn, te weten de moslimorganisatie Wanita Da’wah Islam Suriname (WDIS) en Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI).
Biza heeft ook getracht om via geestelijken awareness met betrekking tot huiselijk geweld te creëren. “Zo heeft Biza in 2013 ongeveer 80 geestelijken getraind. Zij zijn dagelijks bezig met hulpbehoevende mensen.” Daarnaast hebben jongeren, die aangesloten zijn bij religieuze organisaties, een driedaagse voorlichtingssessie gekregen. Het uiteindelijke doel van deze activiteiten is het bereiken van gendergelijkheid, stelt Jahangier.
KR

error: Kopiëren mag niet!