Positie cambio’s niet typisch in vergelijking met oorspronkelijke rol

Joan John, consultant bij de Centrale Bank van Suriname (afkomstig van de Caribbean Development Bank), heeft gisteren enkele resultaten van haar onderzoek over de Surinaamse valutamarkt gepresenteerd. Dit deed John tijdens een eendaags seminar van de Centrale Bank.
Het opmerkelijke van haar presentatie was de iets onbekende (niet typische) situatie die zij in Suriname tegenkwam toen zij de rol van de cambio’s in het geheel onderzocht. Volgens haar ervaring hebben cambio’s in de wereld (in landen waar er wel cambio’s zijn) een beperkte rol en specifieke taken op de markt. In Suriname merkte John een iets uitgebreidere rol bij de cambio’s.
Cambio’s waren bedoeld om te dealen met kleine problemen op de valutamarkt of voor enkele kleine diensten. Een voorbeeld daarvan is de toerist in de gelegenheid stellen om zijn of haar geld te wisselen. In de Surinaamse situatie is de rol van de cambio zodanig uitgebreid dat zij de valutamarkt kunnen beheersen. Het gaat hier om kleine transacties die ook verifieerbaar zijn. In het buitenland is het ook geen gebruik dat er checks in vreemde valuta worden uitgeschreven door en voor cambio’s. Dit zijn veelal taken en bevoegdheden die alleen aan lokale banken worden toegekend.
Wat ook nog meer van haar aandacht trok, waren de grote bedragen die door cambio’s worden verhandeld. Dit is naar haar ervaring niet typisch. De vele cashverhandelingen, zowel in lokale als in vreemde valuta, die plaatsvinden, roepen allerlei vraagstukken op en brengen in het algemeen bedreigingen voor de economie met zich mee. Sinds de afgelopen periode heerst er heel wat vrees bij cambiohouders die zo meteen iets minder mogen bewegen op de valutamarkt dan zij gewend waren. De monetaire autoriteiten zijn al de deur uit gekomen met maatregelen voor de Euro, die door de cambiohouder niet meer mag worden verkocht aan het publiek.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!