Bij 18 jaar PL: ‘Je kan wel een vliegtuig kapen, maar als je geen piloot hebt, crash je’

‘Je kan wel een vliegtuig kapen, maar wanneer je geen piloot hebt, crash je’, luidt de boodschap van de oprichter van de PL, Paul Somohardjo. Vandaag, op 5 december, is het precies 18 jaar dat hij de PL ‘onder dwang’ heeft moeten oprichten, ‘nadat dezelfde overloper Raymond Sapoen, die de PL anno 2016 in een heel moeilijk vaarwater heeft gebracht, een coup had gepleegd en de Pendawalima overnam’. De Pendawalima was door Somohardjo opgericht op 2 januari 1977. ‘In wezen bestaat de PL dus meer dan 40 jaar’, gaf Somohardjo in gesprek met Dagblad Suriname te kennen.
Hij legt er de nadruk op dat hij als partijvoorzitter ‘zelfs de staatsgreep heeft overleefd in 1980’. Als enige partijvoorzitter weigerde hij samen te werken met de toenmalige dictator, die momenteel de president is van het land, Desi Bouterse. In 1996 pleegde Sapoen de politieke coup door over te lopen en de macht over te nemen bij de Pendawalima. Hij werd beloond met een post als onderminister op het ministerie van Onderwijs. Door de wijlen voorzitter van de VHP, Jagernath Lachmon, is Somohardjo toen geadviseerd om een nieuwe politieke partij op te richten. ‘Het was heel zwaar en een moeilijke opgave. Maar wij moesten dat doen, je eigen partij vaarwel zeggen en een geheel nieuwe partij oprichten.’ Hij stelt dat hij behalve de staatsgreep ook een politieke coup binnen zijn eigen partij heeft overleefd.
Alsof dat niet genoeg is, heeft Somohardjo ook in 2015 ‘het verraad in het parlement overleefd om als parlementsvoorzitter gekozen te worden’. Hoewel vooraf bepaald was dat zij een meerderheid van 27 stemmen had, stemden slechts 25 parlementsleden voor Somohardjo. Twee kozen voor Jennifer Simons waardoor zij als parlementsvoorzitter werd gekozen. ‘Ik heb alle stormen van verraad overleefd’, vertelt Somohardjo. Tegen deze achtergrond wordt vandaag geen feest gevierd in verband met 18-jarig bestaan van de PL. Er wordt om 7.00 uur in de avond een dankdienst gehouden in het partijcentrum van de PL aan de Beekhuizen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!