Hanen- en hondengevechten binnenkort strafbaar

1 Hanen- en hondengevechten binnenkort strafbaarHet houden van dierengevechten, zoals onder andere hanengevechten of hondengevechten, zullen binnenkort bij wet worden verboden. De strafbaarstelling zal voor organisatoren, deelnemers en toeschouwers van toepassing zijn. Assembleelid Dew Sharman (VHP), lid van de commissie van rapporteurs die de Wet Dierenwelzijn voorbereidt, vindt dat de gemeenschap zoveel als mogelijk op de hoogte moet worden gesteld van dit fenomeen. Tijdens de openbare commissievergadering vrijdag voerde de parlementariër aan dat het vooral bekend is dat Haïtianen, die in groten getale aanwezig zijn in Suriname, zich schuldig maken aan het organiseren van de zogenaamde hanengevechten. In artikel 13 lid 1 is een algemeen verbod op dierengevechten opgenomen, omdat dit altijd gepaard gaat met onnodig geweld en pijn voor het dier. Voor zover bekend, komen in Suriname honden en hanengevechten voor, maar dit sluit andere dieren niet uit. Ingevolge lid 2 kunnen bij staatsbesluit wel regels gegeven worden omtrent dieren die vanwege hun aard en fysiek geschikt zijn om wedstrijden mee te organiseren, waarvan de snelheid of kracht wordt beproefd. Deze regels zijn bedoeld om de dieren te beschermen tegen uitputting en fysiek ongerief. “Als mens moeten wij beseffen dat wij niet de monopolie hebben over deze aardbol, maar dat wij in wisselwerking moeten leven met anderen, waaronder ook de dieren”, aldus Sharman.
Wat doen met vlees gedode besmette dieren?
Volgens Sharman praat artikel 6 van het wetsvoorstel over het doden van dieren. Hierin zijn wel het doden van dieren bij jacht en slacht toegestaan, maar is nergens aangegeven wat er gedaan moet worden met deze gedode dieren. “Als er een uitbraak van ziekte is bij de dieren zullen misschien een heleboel dieren van een bepaalde soort gedood moeten worden. Echter is niets aangegeven wat er gedaan zal worden nadat de dieren zijn afgemaakt of ingeslapen. Wat moeten wij ermee doen? Moeten wij cremeren of begraven?”, vroeg de medicus in het parlement. Sharman benadrukte dat al deze zaken duidelijk moeten zijn om te voorkomen dat besmet vlees toch nog illegaal op de markt verschijnt, waardoor de gezondheid van mens en dier verder wordt aangetast.
Pitbulls vormen gevaar
Artikel 8 praat over het fokken van dieren. Volgens Sharman is het opvallend dat pitbulls één van de populairste hondensoorten zijn die mensen steeds proberen te fokken. Hier zit ook een economisch belang achter. “Wij weten dat pitbulls onder bepaalde omstandigheden heel erg agressief kunnen worden. Recent nog is een oudere mevrouw over straat plotseling uit het niets door een pitbull aangevallen. Wat doe je dan in zo een geval met een pitbull en wat doe je met de eigenaar?”, vroeg Sharman. Volgens de politicus laat de wet het fokken van deze diersoorten toe, maar zegt niets wat er moet gebeuren als het verkeerd afloopt.
FR

error: Kopiëren mag niet!