Vernieuwd basisonderwijssysteem geeft geen problemen op Petrus Dondersschool

Onlangs hebben diverse actoren felle kritiek geleverd op het vernieuwde basisonderwijssysteem in Suriname. Echter weerspreekt Ellen Gaddum, directrice van de Rooms Katholieke Petrus Dondersschool, de kritiek. Zij is van oordeel dat de vernieuwing juist een positief effect teweeg heeft gebracht op de leerlingen van de voornoemde basisschool. De directrice begrijpt niet hoe men ineens zo een negatieve houding heeft aangenomen, omdat men normaliter klaagt dat het onderwijs erg verouderd is in Suriname. Wanneer het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) de vernieuwingen in het basisonderwijs heeft geïmplementeerd, heeft men er bezwaar mee, stelt Gaddum.
Volgens Gaddum zijn de studieresultaten van de leerlingen voor de vakken Rekenen en Taal bijzonder positief te noemen. Doordat de leerlingen beter onderwijs met moderne literatuur krijgen, ervaren zij meer plezier in de klas, waardoor hun participatie aanzienlijk is toegenomen. ‘De kinderen werken vrij goed. Ik moet wel erbij vermelden dat de leerkrachten van deze basisschool zich enorm hebben ingezet. Zo hebben zij trainingen gekregen om met het nieuwe systeem te kunnen werken.’ Gaddum geeft toe dat er maandelijks één toets gemaakt wordt voor de vakken Rekenen en Taal. “Echter worden de leerlingen bij ons klaargestoomd hiervoor.” Dagblad Suriname kreeg inzage in de cijfers met betrekking tot de voornoemde vakken. Het overgrote deel van de leerlingen heeft goede cijfers behaald.
Gaddum vindt dat de ouders nog moeten wennen aan deze nieuwe onderwijsmethode. Bij het vak Taal bijvoorbeeld is de woordenschat erg verruimd, waardoor de leerlingen nu deftig communiceren wat voorheen niet het geval was. “Wij Surinamers houden van het eenvoudig taalgebruik. De leerlingen leren nu meer woorden. En als ze het toepassen, is het toch alleen maar goed? Als men met de nieuwe methode leert om te gaan, heeft het veel voordelen. Ook bij het vak Rekenen gaat het heel goed. Natuurlijk heeft elke nieuwe ontwikkeling ook zijn minpunten. Zo is er bijvoorbeeld geen continue aanvoering van studiemateriaal.” Gaddum beklemtoont dat de nieuwe methode op elke lagere school (zowel op de openbare als de gemeentescholen) van toepassing is, zelfs in het binnenland.
Al geruime tijd deden geruchten de ronde dat er ook Engels verzorgd zou worden op de basisscholen. Gaddum heeft te kennen gegeven dat dit niet in het curriculum is opgenomen. “Men wilde inderdaad Engels op de lagere scholen implementeren, maar dit gaat niet meer door.” Het zou allemaal veel te zwaar worden voor de leerlingen.
KR

error: Kopiëren mag niet!