Twee scheidende leerkrachten OS Pomona in het zonnetje gezet

1 Twee scheidende leerkrachten O.S. pomona (1)
1 Twee scheidende leerkrachten O.S. pomona (2)Het personeel van de OS Pomona, een lagere school in Saramacca, heeft het initiatief genomen 2 van haar onderwijsgevenden te huldigen. Het ging in deze om het voormalig schoolhoofd, Joyce Jaggan-Chauthi, die 9 jaren lang de scepter op de school heeft gezwaaid en onderhoofd Sabitrie Jankie- Debipersad, die maar liefst 30 jaar lang haar diensten heeft gegeven aan de school. Beide dames zijn door de nieuwe leiding en de leerkrachten en leerlingen vergast op liederen en danspartijtjes en zijn flink in de bloementjes gezet. Men heeft dit gedaan om de 2 onderwijsgevenden te tonen hen te appreciëren voor de wijze waarop zij hun krachten hebben gegeven aan de school en de leerlingen.
De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc), Robert Peneux, was ook aanwezig en heeft de ex-leerkrachten toegesproken. De minister heeft gesproken over de goede ontwikkelingen die de school heeft doorgemaakt en dat het vooral te danken is aan het harde werk dat geleverd is door het voormalige schoolhoofd en onderhoofd van OS Pomona. Van Jankie, die na 35 dienstjaren met pensioen is gegaan, vond de minister dat dit niet hoefde te betekenen dat zij klaar is met het doen van goed werk. “De taak van een leerkracht stopt niet met het geven van les. Men blijft namelijk een belangrijke bijdrage leveren vanwege de opvoedende taak die men heeft naar de gemeenschap toe.” Aan Jaggan die het nieuwe schooljaar gestart is op een vos-school te Pomona gaf de minister als advies zich vooral niet alleen bezig te houden met onderwijs, maar om zich ook op het vlak van management en het financiële te begeven. Het schoolhoofd dat haar MO– B-diploma heeft gehaald, zou met haar expertise op meerdere plaatsen inzetbaar kunnen zijn. “U kunt op een dag zelf minister van Onderwijs worden”, sprak de minister. De minister bedankte beide dames voor hun inzet.
Was echt een verrassing
Jankie gaf aan het een verrassing te vinden en niet verwacht te hebben dat men haar zo in de bloemetjes zou zetten. Ten aanzien van de uitspraak van de minister vindt ze zelf ook dat zolang men het kan doen, men moet proberen een bijdrage te leveren voor wat betreft de opvoeding van het kind. In haar 35 jaren schoolervaring heeft het onderhoofd zowel hoogtepunten als dieptepunten gekend. Voor haar was een dieptepunt het feit dat de school voor een bepaalde periode de deuren had gesloten, omdat niet genoeg kinderen zich op de school hadden ingeschreven. Maar naarmate de trek naar het gebied groter werd, heeft men de deuren weer geopend. Het voormalige onderhoofd gaf aan een duidelijk verschil te zien in het onderwijs van 30 jaren terug en nu. Vroeger waren kinderen verlegen, maar ze worden volgens Jankie steeds flinker. De oud-leerkracht zegt het onderwijs gedag te zeggen, maar van rust zal er geen sprake zijn. “Er is nog veel te doen en ik zal mij op andere dingen toeleggen”, aldus Jankie. Ook het voormalige schoolhoofd zegt fijne ervaringen te hebben op de Pomonaschool. Voor haar waren er ook dieptepunten. “Wanneer je met mensen te maken krijg, kunnen zaken soms moeilijk lopen, maar waar er verbeteringen aangebracht moesten worden, is er met de mensen gesproken om deze verbeteringen aan te brengen. Daarvoor was er soms veel geduld nodig, maar ik wist het te volbrengen. Ik heb slechts mijn werk gedaan”, aldus Jaggan. In ieder geval wist de minister te beamen nooit problemen vernomen te hebben van en rond deze school.
Minister Peneux sprak vol lof over de inzet van de twee leraressen. “Mevrouw Jankie is vanaf 1 oktober 1986 verbonden aan deze school en heeft zich opgewerkt tot onderhoofd. Ze mag er trots op zijn dat er in deze hele periode nooit een calamiteit zich heeft voorgedaan. De inspectie heeft nooit geklaagd over de kwaliteit van deze school.” Peneux beloofde verder er alles aan te doen om het werk van onderwijsgevenden beter te maken. “Zonder hen zou het land in chaos geraken. Ze zijn het fundament van de samenleving. We bekijken de mogelijkheid om ze op een andere maatschappelijke ladder te plaatsen.”

error: Kopiëren mag niet!