DNA-voorzitter: “Schuldplafond wordt niet verhoogd”

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons gaf gisteren op het radioprogramma ‘Bakana Tori’ aan dat het schuldplafond voor de regering niet zal worden verhoogd. Dat is besproken in een fractieleidersoverleg, voordat de wet in het parlement kwam. Dit is ook met de regering gecommuniceerd. “Wij gaan het anders oplossen. Wij zullen creatiever zijn om financiering van bepaalde dingen te laten doorgaan”, stelde de DNA-voorzitter. Er is gekeken naar artikel 3 lid 5 van de Wet op Staatschuld: “Voor overschrijding van een obligoplafond is krachtens de leden 1, 2 en 4 van dit artikel goedkeuring bij wet vereist”. Als de regering het plafond wil overschrijden, dan moet de regering naar het parlement komen. De leningen die de regering nog wil aangaan, moeten volgens Simons op een lijst worden opgebracht en ingediend bij het parlement. Het parlement zal per lening goedkeuring verlenen. Dit biedt volgens de voorzitter ook transparantie aan de samenleving. Volgens de voorzitter zal de wet wel worden gewijzigd op deze bepaling. De aanvraag in zulke gevallen wordt door de wijziging ook aan redenen gebonden. Zodoende kan de regering ook niet ‘a la dol’ richting het parlement koersen om nieuwe leningen aan te gaan.
“Hoogst onverantwoordelijk”, zo typeerde Angelic Alihusain- del Castilho, voorzitter van Democratisch Alternatief-91 (DA-91), het voornemen van de regering om het schuldplafond te vergroten. Naar haar oordeel wordt het onverantwoord financieel beleid waar Surinamers al ruim zes jaren onder lijden, normaal voortgezet. Er wordt juist meer ruimte gecreëerd om dat beleid in nog grotere mate voort te zetten. “Als wij kijken naar de leningen die worden aangegaan, en hoe er wordt omgegaan met afspraken die zijn gemaakt, dan is de situatie heel zorgwekkend. Er is een plafond gebouwd om de maatschappij te beschermen. De financiële huishouding dient gezond en beheersbaar te blijven. De aflossingen moeten de jongeren niet beroven van hun toekomst en de ouderen van hun rustige oude dagen. De verantwoordelijken voor dit beginsel worden door zo een plafond gehouden aan de verantwoordelijkheid. Het zal erg zijn dat kinderen die nog niet eens zijn geboren, opgezadeld worden met schulden. De verantwoordelijken gaan met de aanpassing van het plafond vrij rond lopen, en erger nog met vette bankrekeningen”, stelt de politica.
De vooruitzichten voor 2016 evenals de voorlopige kwantificatie hierover door de economische instituten zijn volgens de memorie van toelichting van de ingediende wet door de president van dien aard dat een sterker negatieve economische groei en een voortgaande munt depreciatie zich zullen manifesteren. Dit heeft als verwachting dat de schuldratio’s voor 2017 verder zullen verslechteren. Alihusain- del Castilho stelt dat het van belang is dat burgers altijd hun stem laten horen, en vooral in een situatie waarbij de regering haar niet in de juiste richting koerst.
“Als burgers moeten wij aan de bel blijven trekken. Wij hebben gezien dat er in de afgelopen periode een aantal maatregelen aangekondigd zou worden. Ze zijn niet meer door gegaan. Waarom niet? Omdat er verzet is geleverd. Men weet dat het verzet in dat geval ook zal aangroeien. Burgerlijke uitspraken hebben dus effect. Misschien niet het radicale dat je zou willen hebben, maar het bewijst wel zijn effect”, aldus de politica.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!