Telesur gebruikt EBS-palen in nationaal breedbandplan

EBS en Telesur tekenen samenwerkingsovereenkomstPrecies tien voor één gisteren ten locatie van het Telecommunicatie Opleidingscentrum heeft het historisch moment van de ondertekening plaatsgevonden tussen de staatsbedrijven, de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) en het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur. Volgens Telesur waarnemend directeur Mike Antonius staat deze samenwerkingsovereenkomst in het kader van het nationaal breedbandplan dat Telesur gaat implementeren, waarbij zij onder andere gebruik zal maken van de stroompalen van de EBS, die sneller en gemakkelijker de breedbandsnelheid kan regelen. De bedoeling is hiermee in het komende jaar te beginnen, echter is de exacte datum nog niet bekendgemaakt. “Als je kijkt naar onze huidige dienstverlening aangaande ons internet, dan doen we dat voornamelijk over een kopernetwerk. Dat heeft ons sinds de jaren ’81 goed gediend, maar we zijn nu aan het kijken naar de maximale benutting ervan. Het is dus tijd om te kijken naar meer mogelijkheden en meer bandbreedte te leveren aan de huishoudens. Het houdt onder andere in dat we viber gaan leveren en hiermee moeten we meer kunnen leveren dan wat we hebben geleverd met het kopernetwerk. Wat vandaag is gebeurd, is een voorwaarde stellen om te komen tot een uitrollen van een nationaal breedbandplan.”
Het hele land moet ontsloten worden middels snelle aansluitingen
EBS-directeur Rabin Parmessar stelt dat de EBS ruim voor zijn aanstelling als directeur al bezig was met het bekijken van de elektrische palen en zaken hieromtrent aan te pakken. “De EBS is een elektriciteitsleverancier en we moeten tot onze core bussiness blijven. Telesur is een bedrijf dat zich bezighoudt met het aanleggen van verbindingen. We hebben een grote infrastructuur die een voordeel kan zijn voor Telesur. Ik maak mee dat bedrijven buiten hun diensten om ook vanwege de financiële omstandigheden andere activiteiten ontplooien, die niet tot hun activiteiten behoren. Maar dan merk je dat het niet tot uiting komt. Die fout wil ik als EBS niet maken.” Er zouden al gesprekken gevoerd zijn begin dit jaar tussen EBS, Telesur en SWM. SWM is echter buiten de boot gevallen. Volgens Parmessar zijn in bepaalde gebieden servicecentra. In plaats dat er drie gebouwen naast elkaar gezet worden, kan gekeken worden als alle drie diensten in één gebouw ondergebracht kunnen worden. Dat zal nog voordelen hebben op zoveel andere gebieden, zoals bewaking en investeringen. Het ligt nog in de bedoeling gesprekken met SWM te voeren ten aanzien van eventuele samenwerking.
“Overtuigd van het feit dat Suriname op technisch vlak achterstaat wat betreft ontwikkeling en overtuigd dat we over genoeg kader beschikken, is in dit kader besloten om deze uitdagingen gezamenlijk aan te gaan. Als we ons als eiland opstellen, zullen we kansen voorbij laten gaan. Het hele land moet ontsloten worden en daarbinnen moeten er ook snelle aansluitingen komen. Overtuigd hiervan voelden wij ons geïnspireerd deze samenwerking aan te gaan”, aldus EBS-directeur Parmessar. Er zullen enkele evaluatiemomenten komen die zeker een keer per jaar zullen plaatsvinden.

error: Kopiëren mag niet!