Vakbeweging nog steeds tegen verdere verhoging stroomtarieven

Armand Zunder
Armand Zunder
De vakbeweging is nog steeds tegen de verdere verhoging van de stroomtarieven bij de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS). Dit zegt Armand Zunder, econoom en voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO), op vragen van Dagblad Suriname. De regering heeft zich volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet gehouden aan haar eigen Stabilisatie- en Herstelplan. Volgens het Fonds is het dringend noodzakelijk dat verdere verhoging van de stroom- en brandstofprijzen snel wordt doorgevoerd. “Wij willen niet dat het doorgaat, omdat door de koopkracht van de burgers door de devaluatie en de respectievelijke waardeverminderingen dagelijks op de SRD, een groot gedeelte van de bevolking het niet meer kan betalen”, zegt Zunder. Volgens de vakbondsleider zullen vooral de mensen die minder dan SRD 2200 per maand verdienen het hoofd niet boven water kunnen houden. “Laat staan de mensen die minimumlonen verdienen”, aldus de econoom. Zunder zegt dat de vakbeweging sinds de eerste aankondiging van de verhoging van de energietarieven heftig geprotesteerd heeft. Zo zijn op 13 mei en 2 juni grote protestmanifestaties in de binnenstad gehouden om het misnoegen van de werkende klasse te uiten, omdat de ‘mensen het gewoon niet konden betalen’. Achteraf werd deze eerste verhoging toch doorgevoerd en werd aangekondigd dat in september 2016 reeds de tweede fase van de verhoging haar intrede zou doen. Hij is blij dat de regering in heeft gezien dat de koopkracht van de samenleving zodanig in gevaar is, dat een verdere verhoging niet is doorgevoerd.
Vakbeweging gaat pas op straat wanneer belangen leden in gevaar zijn
Zunder zegt dat de vakbeweging pas op straat gaat wanneer de leden dit nodig achten. “Wanneer bepaalde belangen van de leden bedreigd worden”, zegt hij. Nu is er volgens hem geen sprake daarvan, omdat de verhoging van de nutstarieven nog niet is doorgevoerd. Vandaar dat er na de twee laatstgehouden protestmanifestaties weinig hierover is gesproken. Nu is de vakbeweging volgens hem bezig haar leden te trainen en te scholen. Daarnaast is ook een verjongingsproces ingezet. In ieder geval worden de ontwikkelingen volgens hem goed op de voet gevolgd. President Desi Bouterse gaf eerder aan dat de eis van het IMF om de brandstofprijzen drastisch aan te passen niet werkbaar was, omdat deze voor erupties in de samenleving zouden zorgen. Volgens het staatshoofd zullen de energieprijzen verder ook niet worden aangepast, zolang de NV EBS niet is doorgelicht, omdat de bedragen volgens hem best wel goedkoper kunnen.
Belasting verhogende maatregelen grijpen in op besteedbaar inkomen
Zunder is het ook niet eens met de vele belasting verhogende maatregelen die wederom invloed zullen hebben op het besteedbaar inkomen van de werkende klasse. “Wanneer er weer ingegrepen wordt op het besteedbaar inkomen van de burgers en met name de werkers, dan hebben wij een probleem. Er is geen ruimte daar meer”, zegt de econoom. Volgens Zunder wil dat zeggen dat de regering haar inkomsten elders zal moeten gaan zoeken. Dit kan volgens hem door het stimuleren van ondernemers om meer te gaan produceren, waardoor er meer winstbelasting wordt betaald. De PWO-voorzitter benadrukt dat Suriname een open kleine importeconomie heeft waar bij de kleinste schommelingen, maatregelen genomen moeten worden dat ondernemers deze schommelingen doorberekenen in hun prijzen. “Het zijn de consumenten, met name de mensen met vaste inkomens, die daarmee geconfronteerd worden. Dat is op dit moment een probleem”, aldus Zunder. De Rij- en Voertuigenbelasting is volgens hem één van de voorbeelden die op korte termijn de overheidskas kan spekken, maar aan de andere kant het de kleine man zal bemoeilijken waar hij zijn auto niet meer zal kunnen rijden. “Alles zal uit het smalle inkomen van mensen moeten worden betaald. Wie zegt ons bovendien dat die middelen niet in de algemene pot terechtkomen en dus niet gebruikt worden om de kwaliteit van de wegen en infrastructuur te verbeteren”, aldus Zunder. Hij blijft erbij deze zaken liever aan te houden tot 2018, waar volgens voorspellingen van de regering het goed zal gaan met de economie. Als de regering volgens Zunder vindt dat het relatief lage vermogensbelasting verhoogd moet worden, dan kan hij dat wel begrijpen.
FR

error: Kopiëren mag niet!