HI-directeur Reina Raveles: “Verander je mindset”

HI Directeur Reina Raveles (3)
HI Directeur Reina Raveles (1)
HI Directeur Reina Raveles (2)Wereldwijd staat 19 november in ongeveer 144 landen bekend als Women’s Entrepreneurship Day. Deze dag is in het leven geroepen om vrouwelijk ondernemerschap aan te moedigen en te inspireren. Ook in Courtyard Marriott is er een event georganiseerd waarbij vrouwelijke ondernemers andere vrouwen in het kader van het thema ‘We Amplify’ middels toespraken hebben bemoedigd en geïnspireerd.
Directeur Reina Raveles van het ministerie Handel en Industrie (HI) heeft gesproken over hoe belangrijk het is dat vrouwen en Surinamers elkaar versterken Mensen moeten een mindset maken en beginnen positief te praten. “Men is vaak geneigd negatief te praten. De HI directeur gaf aan dat ook dit haar resolutie was, positiever te praten over zichzelf en over Suriname. Vandaar dat de HI directeur blij was met de bekendmaking rond de opening van Newmount en 50 jaar SAB Gold rum. Voor wij was dat echt een openbaring dat wat er ook gebeurt we komen er uit. Het was ook een teken van herstel van onze economie. Laten we dat meenemen, want ‘we amplify’ betekent dat je in je kracht. Er komen soms dingen op je af dat groter is dan jezelf of voor je onderneming. Hoe ga je ermee om. Volgens Raveles moet je op zoek gaan naar partners en je pakt aan”. De directeur vindt ook dat vrouwen zich anders moeten bewegen in het bedrijfsleven. Meer vrouwen moeten tot de voorlinie treden. In deze vindt de HI directeur dat vrouwen die zich willen opgeven voor de KKF verkiezingen zich alvast moeten verdiepen in de materie. “Vrouwen moeten in elk en tevens de hoogste niveaus vertegenwoordigt zijn. Vandaar dat HI ook landelijk bezig is met de promotie van ondernemerschap en wel vrouwelijk ondernemerschap. Zaken die structureel niet goed waren zoals de verkorte tijd voor het opzetten van een NV, meer productie, meer toelevering aan de industrie in orde te maken en bepalen van prioriteitssectoren”. De directeur stelde dat men de ontwikkelingen die het ministerie aan het ontplooien is zeker moet volgen omdat het van belang is te weten waarin de overheid gaat investeren.
“Zolang je ethisch bent kan het niet fout gaan”
Zakenvrouw Karin Refos sprak ook over fearless, fears and fabulous. Dat houdt niets anders in dan de keuzen te maken over je eigen leven. Zij koppelt dit ook aan ethisch leiderschap. Ethisch leiderschap heeft voor haar enkele elementen waarmee je rekening moet houden om succesvol te zijn. Ten eerste zegt de life style guru dat ethisch leiderschap betekent dat je alles goed moet blijven doen alhoewel anderen de dingen verkeerd doen. “Zolang je ethisch bent kan het niet fout gaan. Het gaat om keuzes maken. Kijk dus naar datgeen jij wil bereiken”. Refos heeft daarbij enkele basisprincipes doorgegeven waaraan men zich moet houden. Behalve voor ethisch leiderschap en keuzes maken, moet men tevens een eigen verantwoordelijkheid nemen, een stappenplan maken, niet in paniek raken als je fouten maakt, probeer veel te lezen en laat je goed informeren, voordat je werk aanneemt moet je weten hoe de lijnen lopen, probeer de sociale klasse te doorbreken en leer mensen hoe ze jouw moeten behandelen”, aldus Refos.

error: Kopiëren mag niet!