In het kader van het realiseren van een integraal waterbeheer heeft het Kabinet van de vicepresident, het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de Stichting Waterforum Suriname seminars georganiseerd. Het eerste seminar was op 17 november en het thema was: “Afvalwater – Een zorg voor ons allen”. Het tweede seminar vindt plaats vandaag 18 november. Het thema hierbij is: “Road map voor integraal en duurzaam waterbeheer (IWRM)”. Gedurende de seminars zullen verschillende topics behandeld worden, waaronder het afvalwaterbeheer, drinkwater, oppervlaktewater en water governance.
Manodj Hindori, voorzitter van Waterforum Suriname, zegt aan Dagblad Suriname dat het waterbeheer in Suriname versnipperd is. Er zijn verschillende doelen voor deze seminars. “Het allerbelangrijkste doel is om bewustwording te creëren in de samenleving over het belang van goed afvalwaterbeheer”. Er wordt nog te weinig nagedacht over de wijze hoe men omgaat met afvalwater, zoals huishoudelijk water. “Wanneer het water van onze huizen, kranen, toiletten en dergelijke doorgespoeld wordt, lijkt het voor ons afgedaan te zijn. Echter belandt het water ergens. Waar gaat dit naar toe? Deze awareness is belangrijk en daar werken wij naartoe. Een ander doel is om de instanties die ermee bezig zijn bij elkaar te brengen zodat er gediscussieerd kan worden. Hiermee trachten wij om beleid uit te stippelen over hoe het afvalwaterbeheer beter georganiseerd kan worden”.
Het waterbeheer in Suriname is heel breed georiënteerd. Daarom is het heel moeilijk om het goed te beheersen. Desondanks verdient het aandacht om het waterbeheer integraal aan te pakken. “Water gaat dwars door onze samenleving. We hebben water voor allerlei doeleinden, zoals drinkwater. Onze burgers moeten van goed drinkwater voorzien kunnen worden. Dit moet ook het geval zijn bij oppervlaktewater. Zo moeten de rivieren, kreken en kanalen schoon zijn. Het moet voor de natuur, mens en dier gunstig zijn. We hebben water nodig voor de landbouw, omdat alles door middel van water op gang wordt gebracht. Ook voor toerisme en de industrie is water essentieel”. Daarom zijn de verschillende actoren bij elkaar gebracht, zodat de rol van elke betrokken instantie helder is. “Zo moet het Ministerie van Openbare Werken, die bezig is met onder andere de grote kanalen, sluizen enz., weten wat het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij nodig heeft voor de gewassen besproeiing. Ze moet men ook weten wat het Ministerie van Handel en Industrie geeft aan vergunningen om drinkwater te bottelen”.
Volgens Hindori moet er een nationaal waterbeleid ontwikkeld worden die al deze aspecten meeneemt. “Suriname is gezegend met heel veel water. Daarom moeten we heel zorgvuldig omgaan met het waterbeheer. We hopen dat we middels dit seminar beleid en wetgeving kunnen ontwikkelen om verandering hierin teweeg te brengen”.