Bouterse noemt opening Merianmijn historisch moment

FRONT Bouterse noemt opening Merianmijn een historisch moment
Frontfoto 1
Frontfoto 2
Merian 1Na US$ 1 miljard, 9 miljoen manuren en bijkans 2900 aan arbeidskrachten te hebben geïnvesteerd, opende Newmont Suriname (NS) op 17 november officieel de Merianmijn in het district Sipaliwini. De opening werd groots gevierd en bijgewoond door leden van de ministerraad, het parlement, de lokale gemeenschap, genodigden en staf en personeel van NS.
De opening werd door bijkans 400 mensen bijgewoond. “Een historisch moment”, zo typeerde president Desi Bouterse de officiële opening van de mijn. “Het is weer bewezen, dat ondanks ons kleinschalige en moeilijk voortsukkelende economie, wij een gigant van wereldklasse hebben kunnen aantrekken. Wij zijn blij dat het niet bij woorden gebleven is, maar dat wij nu daden zien”, zei de president.
Uniek project
CEO Gary Goldberg van Newmont gaf aan dat het een lang proces is geweest. In dit proces is er zowel met de overheid, als met de lokale gemeenschap, contractanten en leveranciers gewerkt om het project succesvol, op tijd en onder het budget af te ronden. Hij noemde het een uniek project, gezien de investering in deze mijn voor de afgelopen periode zeker de helft van de investeringen in de wereld representeren.
Reeds 40.000 troy ounces goud geëxporteerd
Volgens Bouterse draagt NS bij aan herstel van de Surinaamse economie. De president geeft wel aan dat Suriname nog een lange weg te gaan heeft. De productie binnen NS is sinds 1 oktober gestart. Adriaan van Kersen, managing director van NS, gaf aan dat het bedrijf al 40.000 troy ounces goud heeft geëxporteerd. Dit leverde uiteindelijk de eerste royaltybetaling van US$ 1.2 miljoen op. Het ligt in de bedoeling dat er jaarlijks 450.000 troy ounces goud worden geëxporteerd.
Parlementariër Chan Santokhi stelt dat met de participatie van 25% in deze onderneming Suriname meer royalty’s zal verdienen. Daar is hij verheugd om. Echter brengt hij in herinnering dat dit plezier onder druk komt te staan door buitenlandse leningen vanwege de overheid. De staat is nu verplicht om zowel de lening als de rente terug te betalen. Uiteindelijk ligt in de verwachting dat heel wat inkomsten van de staat uit de goudsector naar het aflossen van leningen gaan.
Ex-minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen was er ook bij. De overeenkomst tussen NS en de overheid is in zijn zittingsperiode ondertekend. Als hij over de perspectieven voor het bedrijf zou moeten praten, dan ziet hij het bedrijf succes boeken. “Als het alleen hieraan zou liggen, dan zou het nooit slecht mogen worden met de Surinaamse economie. Natuurlijk ligt het niet hier alleen aan. Het zijn wij mensen die het slechter kunnen maken”, stelt Hok.
NS is een goudbedrijf dat in 2014 is gestart met het neerzetten van faciliteiten te Merian. Suriname heeft met 25% oftewel US$ 280 miljoen deelgenomen in de investeringsfase. Volgens president Bouterse is dat gedurfd, aangezien zo een stap nooit eerder is ondernomen door een Surinaamse regering.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!