Soepe Koese op weg naar profbodybuilder

1 Soepe Koese 2
1 Soepe Koese 1‘1 kg vis, 400 gram aardappel, 10 eieren en tomaten dagelijks’

Vijfvoudig Mr. Suriname Soepe Koese is hard op weg om een professionele status als bodybuilder te verkrijgen. Hij heeft nu een manager in de persoon van Jerry Finisie, traint onder leiding van profbodybuilder Eddy Wilson en heeft een druk programma voor de boeg. Komende week zal hij zijn titel verdedigen bij de Flex Night in Guyana; volgend jaar gaat hij hij naar een contest in Colombia; daarna volgt de Eddy Wilson Open in Suriname en vervolgens moet Koese weer naar Brazilië. En dan ook nog de nationale kampioenschappen. Met de ingebouwde een ijzeren discipline weet Koese niet van ophouden. Maar wie is deze Soepe Koese. Dagblad Suriname had een exclusief interview met deze korte krachtpatser.
12 jaar samenwonen en 5 kinderen
Soeke Matano Koese is 32 jaar geleden geboren in het Boven-Sipaliwini-gebied. Intussen woont hij al 12 jaar samen met zijn levenspartner, de moeder van zijn 5 kinderen. ‘Ik ben niet getrouwd met haar, maar je kan ook zeggen dat we getrouwd zijn. Zo gehecht zijn we’, legt Koese uit. ‘Mijn vrouw ondersteunt me 100% met bodybuilding. Ze weet alles wat ik nodig heb voor de training of voor een wedstrijd. Als ik morgen een dieet moet beginnen, weet ze precies wat ze moet doen en klaarmaken’, vertelt Koese.
Grote mannen
Bodybuilding was niet de eerste sport van Koese, dat was voetbal. ‘Ik ging vroeger voetballen, maar ik had moeite met de ruzies die je kreeg op het veld. Mijn broer Afiate Koese deed ook aan bodybuilding toen en ik dacht: laat mij maar dat ook doen. Tenminste krijg je geen ruzie met iemand als het niet goed gaat’, zegt hij. “Ik ging met mijn vriend Gentle naar de sportschool Muscle Camp om te trainen. Reeds op de eerste dag schrok ik toen ik de groot gebouwde mannen daar zag, waaronder Jurgen Tjoekoemba. Ik zei aan Gentle om weg te gaan, want ik was toen mager. Maar hij legde mij uit dat deze mannen in het begin ook zo mager als mij waren. Na de eerste training raakte ik een beetje gewend aan deze sport’, vertelt Koese.
Dieet en offseason
Het leven van Koese is nu volledig gericht op bodybuilding. ‘Mijn leven bestaat nu uit een periode van dieet en een off-season’, geeft Koese aan. In de off-season heb je geen wedstrijden. ‘Dan eet ik buiten mijn dieet om. Maar ook niet alles, vooral geen vet of soft gebruiken. Ik train dan 4 tot 5 keren per dag. Maar als er wedstrijden op komst zijn, houd ik een strak dieet. Mijn voeding bestaat dan dagelijks uit 1 kg vis, 400 gram aardappelen, 10 gekookte eieren (wit gedeelte) en tomaten. Hieraan moet ik me strak houden’, zegt hij. ‘Soms smokkel ik wel’, voegt hij meteen aan toe. ‘Als ik echt honger heb, eet ik een half broodje. Maar echt geen volle bord of vettigheid’, geeft Koese aan.
Tegelzetter
Daar Koese nog geen professional is, moet hij ook werken om zijn gezin te onderhouden. “Ik ben tegelzetter van beroep’, geeft hij aan. Ik begin rond half 9 met het werk en ga door tot 17.00 uur. Om 18.00 uur ben ik thuis, en om 19.00 uur sta ik al in de gym. Per dag train ik een uur tot anderhalf. Nu het dieetseizoen is en wedstrijden op komst zijn, train ik 7 dagen per week, van zondag tot zondag’, zegt Koese. Het is best wel zwaar om mijn werk en sport te combineren, maar hij zegt een doel voor ogen te hebben. ‘Toen ik pas begon, zei men dat ik kort was en niets kon winnen. Maar toen ik tijdens de Arnold Classics in Madrid op de planken stond, drong het tot me door dat lengte niets uitmaakt. Het gaat om kwaliteit. Dit prikkelde extra om met nog meer moed verder te gaan.’
Eddy Wilson
De Surinaamse profbodybuilder Eddy Wilson heeft een grote ommekeer gebracht in de carrière van Koese. In 2012 maakte Koese kennis met Wilson en zijn trainer Rinus van der Zijde. De Nederlandse trainer zag in Koese heel veel potentie en vroeg of hij naar Nederland kon gaan om te trainen. Dat gebeurde ook en Koese mocht enkele maanden in Nederland trainen. Hierna nam hij deel aan de Arnold Classics in Madrid en Rio. Koese was vanaf toen onverslaanbaar geworden in Suriname. “Nu ik weer onder leiding van Eddy Wilson train, merk ik de vooruitgang’, geeft Koese aan. Hij bereidt zich nu intensief voor op de Flex Night in Guayana, waar hij zijn titel moet gaan verdedigen. ‘Ik wil ook een profbodybuilder worden, net als Wilson’, zegt hij. ‘Na de contesten in 2017 wil ik even kijken waar ik sta.’
Dure sport
Dat bodybuilding een heel dure sport is, is geen geheim. Gelukkig krijgt Koese in zijn trainingen enorm veel ondersteuning van zijn vrienden, waaronder de schoolhouder van Muscle Camp, ex-Mr. Suriname Hans Djarkasi. ‘Soms komt de overheid ook in, zoals in 2012 toen ik naar Nederland moest vertrekken. Ook oud-voorzitter Mukesh Kanhai heeft me geholpen’, geeft Koese aan. ‘Ik heb gekozen voor deze sport, omdat ik ervan houd. Als ik het niet met liefde had gedaan, had ik het niet volgehouden’, zegt hij. ‘Als ik mijn profstatus niet haal, ga ik door tot mijn 35ste met bodybuilding. Maar als ik een professional wordt, ga ik nog heel lang door. Dan speelt leeftijd geen rol’, zegt de korte krachtpatser.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!