Hisuri gestart met tweede cohort artsenopleiding

Hisuri gestart met tweede cohort artsenopleidingDe Stichting Huisarts Instituut Suriname (Hisuri) is onlangs gestart met haar tweede cohort Huisartsenopleiding. Een huisarts is een specialist in de breedte. Dat betekent dat zo een specialist van een heleboel behandelingen het een en ander weet. In tegenstelling tot de specialist in het ziekenhuis, die vaak enkele problemen in de diepte kan behandelen, kan een huisarts voor wat de niet specialistische behandelingen betreft, veel meer doen. Wat de huisarts uiteindelijk niet kan aanpakken, wordt vaak door de specialist overgenomen. Een huisarts selecteert in principe de patiënten die hij wel en/of niet kan behandelen. Na deze opleiding te hebben gevolgd, heeft de huisarts van een groot aantal aandoeningen weet gekregen. Dat maakt hen bevoegd om te handelen. Het ministerie van Volksgezondheid biedt hierin ook alle ondersteuning. De vooropleiding van een deel van deze groep werd opgedaan bij het Medisch Wetenschappelijk Instituut, terwijl een ander deel in het buitenland heeft gestudeerd. Deze eenjarige opleiding zal gegeven worden in de plaats van de assistent-artsopleiding. Zij die de huisartsopleiding volgen, hoeven dan geen zevende jaarstage te lopen. Na de opleiding worden zij geregistreerd als huisarts.
Betrokkenheid bij patiënten
Student Fabian Emanuel koos voor deze opleiding, omdat hij ingenomen is door de betrokkenheid van een huisarts bij zijn patiënten. Verder vindt hij de begeleiding bij Hisuri ook top. Xaviera Marica stelt dat zij een goede huisarts wenst te worden. “Ik heb een paar weken meegelopen bij de huisarts. Dat vond ik leuk. Ik koos voor Hisuri, omdat zij een mooi curriculum hebben.” Hisuri-topman Eddy Wong Chung stelt dat de eerste cohort perfect verlopen is. De vorige groep bestond uit 5 studenten, waarvan allen het met succes afronden. Het ligt in de bedoeling dat de cohort in december wordt afgerond. De afrondende artsen zullen op 6 januari worden beëdigd. De nieuwe cohort bestaat uit 7 studenten.
Tot hiervoor moesten afgestudeerde artsen na een jaar stage in verschillende klinieken en poliklinieken, het vak huisartsgeneeskunde in de praktijk zelf aanleren. De huisartsopleiding is erop gericht artsen specifieke vaardigheden bij te brengen, conform geglobaliseerde normen en hen zodanig te trainen dat zij nadat zij de opleiding met succes gevolgd hebben, beter in staat zijn het huisartsenvak uit te oefenen. Zo wordt de uniformiteit van de huisartsenzorg verbeterd.

error: Kopiëren mag niet!