Vakbondsacties hervat op Adekus

Blanker (1).1Het werkklimaat op de Anton de Kom Universiteit is vanwege de weer opgelaaide vakbondsactie verstoord. Aan de orde zijn transparant bestuur, materiële zaken, redelijke financiële tegemoetkoming, rechtvaardig personeelsbeleid en verbeterde secundaire voorzieningen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) en de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zijn al geruime tijd bezig te onderhandelen over werkomstandigheden en waardering van het personeel. De actie werd destijds geïnitieerd om meer nadruk te leggen op de positie van de werknemers verenigd in de Celos Werknemersorganisatie (CWO), de Bond Technisch en Administratief Personeel (Tapu) en de Bond van Personeel bij het Medisch Wetenschappelijk Instituut (BPMWI).
Het harmonisch model niet gewaardeerd
De acties werden opgeschort om het onderhandelingsklimaat gezonder te maken. De coulante houding van de vakbonden tegenover Minowc mocht niet baten. De federatie van vakbonden zegt dat de onderhandelingen al langer dan een jaar duren. Het harmonisch model van de federatie wordt zo te zien niet gewaardeerd. Daarom besloot de gecombineerde algemene ledenvergadering van de WFU, nadat de bestuursleden Mahinder Kalicharan, Suneel Soeknandhan en Hugo Blanker het verslag hadden uitgebracht over de stand van zaken, de vakbondsactie te hervatten.
Minister op de hoogte gesteld van de actie
De WFU stelt dat de minister niet kan blijven schreeuwen dat er geen geld is. De universiteit heeft middelen, die gereserveerd waren voor personele uitgaven, anders besteed. De minister is schriftelijk op de hoogte gesteld van de hervatting van de vakbondsactie. De WFU heeft de hoop uitgesproken dat de bewindsman verdere escalatie en daarbij gepaard gaande negatieve effecten zal voorkomen. “Het zal geen statische aangelegenheid blijven en wij zijn niet gebonden aan locatie en niveau”, wil federatievoorzitter Hugo Blanker kwijt.
Minister Peneux verbaasd
De daad bij het woord voegend, heeft de protesterende WFU woensdagmorgen met actievoerende leden van de lidbonden vergaderd op de stoep van de universiteit. De opkomst was massaal. Het ministerie heeft taal noch teken gegeven. Minister Peneux heeft wel buiten de WFU om verklaard dat hij verbaasd is over de actie. Vakbondsleider Blanker zegt dat hij de verbazing van de minister begrijpt. “Als hij geen hart heeft voor de universiteit en de medewerkers niet serieus neemt, zal hij inderdaad verbaasd zijn. Wij hebben hem 04 november geschreven en hem gewezen op de deadline van 15 november. Een maand geleden zei de minister dat hij verrast was door de federatie en dat hij niet geïnformeerd was. Wij hebben hem daarna geïnformeerd. Vandaag zegt hij dat hij verbaasd is. Als de minister echt wilde werken, had hij het een en ander besproken binnen de Raad van Ministers en had hij de stukken doorgeleid. Wij willen nu niet horen dat hij de RvM zal informeren en om toestemming zal vragen. Wij willen horen dat de ministerraad de stukken heeft ontvangen, heeft behandeld en heeft goedgekeurd. Dat is wat wij willen horen.” Vakbondsleider Blanker zei dat de actie vandaag, donderdag, wordt voortgezet.

error: Kopiëren mag niet!