IGSR start met masteropleiding Onderwijskunde

IGSR start met masteropleiding Onderwijskunde (1)
IGSR start met masteropleiding Onderwijskunde (2)
IGSR start met masteropleiding Onderwijskunde (3)Het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) heeft een nieuwe masteropleiding ‘Onderwijskunde: Leren en Innoveren’ toegevoegd aan haar reeks van opleidingen. Het wordt een tweejarige Master of Science opleiding. Met deze opleiding beoogt het IGSR het afleveren van competente wetenschapers en onderzoekers die een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het Surinaams onderwijs en aanverwante werkvelden. Minister Robbert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) was verheugd met dit feit.
“Wij hebben door de jaren heen nooit getracht om zelf een methode te ontwikkelen. Wij hebben meestal een methode vanuit Nederland of België overgenomen. Uiteindelijk hebben wij de methode geadapteerd naar de Surinaamse situatie. De bedoeling is dat uiteindelijk met dit kader, een belangrijke beleidsuitgangspunt binnen het ministerie kan worden bewerkstelligd. Dat heeft te maken met echter curriculum deskundigen in verschillende vakgebieden”, stelt minister Peneux.
Volgens IGSR-directeur Daniel Lachman kan vanuit een macro-perspectief bekeken, vanwege ICT, vanuit overal onderwijs aangeboden worden. Sterker nog beginnen bepaalde opleiding een commodity te worden in Suriname. Het kan veel interessanter en mogelijk zijn, dat bepaalde opleidingen online gevolgd worden. “Het betekent dat je altijd een stapje voor moet zijn. Creativiteit is veel belangrijker dan informatie. Informatie kun je nu gemakkelijk downloaden van het internet. De creativiteit ligt in hoe je de informatie gebruikt. Als je dit meeneemt, heeft het verstrekkende gevolgen voor het onderwijs”, stelt Lachman.
Onderdirecteur Onderwijs bij het IGSR, Denise Kort, vertelt dat de opleiding al sinds 2012 is ontworpen door Kees de Wolf. Door allerlei oorzaken kwam het niet goed van de grond. Uiteindelijk is er een werkgroep samengesteld, bestaande uit Maarten de Laat, van de Open Universiteit van Nederland, Edwin Marshall, Henry Ori en Kort van de Adekus. Met administratieve ondersteuning is de werkgroep aan de slag gegaan. Er zijn mensen erbij gezocht die de colleges kunnen draaien. Het curriculum is tenslotte ontwikkeld. Alvorens deze stappen werden ondernomen, zijn er ook hearings gehouden om de behoefte te meten.
“Vroeger kochten wij de boeken en begonnen wij met het verzorgen van onderwijs. Het is nu de bedoeling dat wij zelf ons curriculum ontwikkelen en zelf schrijven. Dat wordt de taak van de mensen die hier zullen afstuderen”, stelt Kort.
Voor de opleiding hebben zich 31 kandidaten aangemeld. De meeste masteropleidingen van het IGSR hebben rond de 20 studenten. De 31 en nog andere aanmeldingen spreken volgens Kort van de behoefte die er bestaat voor de opleiding en de deskundigheid in het veld.
De minister vroeg de leiding van het IGSR om na deze groep, zeker nog twee cohorten te draaien, om invulling te kunnen geven aan de behoefte vanaf de lagere school tot het hoger onderwijs.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!