Chinees bedrijf financiert 150 woningen voor lage inkomensgroepen

Chinees bedrijf financiert 150 woningen voor lage inkomensgroepen (3)Gisteren heeft in het Royal Ballroom Torarica de ondertekening van het woningbouwcontract plaatsgevonden tussen het ministerie van Openbare Werken, de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en de Chinese bouwonderneming Broad Homes Internationaal. Het woningbouwproject is een pilotproject van 150 huizen voor de lagere inkomensgroepen.
Ginmardo Kromosoeto, directeur SPSB, zegt aan Dagblad Suriname dat Broad Homes Internationaal vanuit de Chinese overheid middelen heeft ontvangen ter waarde van USD 500 miljoen om te investeren in Suriname voor de woningbouwprojecten. “De Chinese overheid heeft de financiële middelen geleend aan Broad Homes Internationaal tegen een gunstige rente. Voor ons is dit prettig, omdat het geen staatsschuld met zich meebrengt”. In het kader hiervan heeft er de maand mei 2016 in Hong Kong een ondertekeningsceremonie plaatsgevonden, waarbij Surinaamse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren. Echter moest de formalisering in Suriname plaatsvinden, wat nu ook al gerealiseerd is. Voor de totstandkoming van deze samenwerking heeft Suriname wel enkele eisen gesteld. Zo moesten de Surinaamse aannemers aan bod komen. Men is overeengekomen om een public private partnership aan te gaan met SPSB, omdat deze reeds ervaring heeft met woningbouwprojecten.
“De samenwerking met Broad Homes Internationaal is tot stand gekomen bij het eerste bezoek van de president van de Republiek Suriname in 2012, waarvan de activiteiten zijn gestart in 2013. De woningen zijn gevarieerd tussen lage inkomensgroepen en hoge inkomensgroepen. SPSP is de financiële instelling die het woningfonds beheert. Broad Homes heeft een potentie van een dagproductie van 6 woning pakketten per dag. Dit komt neer op een productie van minimaal 1500 woningen per jaar, met de mogelijkheid tot zelfs productieverhoging. Voor nu is er gefocust op het huidig model, omdat de productie eerst op gang moet komen. Dit is de kick start”, zegt Anwar Hassankhan, directeur Bouwkundige Werken van Openbare Werken, desgevraagd aan Dagblad Suriname.

error: Kopiëren mag niet!