Zorgverleners besteden aandacht aan Wereld Diabetesdag

Zorgverleners besteden aandacht aan Wereld Diabetes Dag (2)
Zorgverleners besteden aandacht aan Wereld Diabetes Dag (3)Van het jaar hebben diverse stichtingen, organisaties en apotheken gemeend op hun eigen manier invulling te geven aan de Wereld Diabetesdag middels het organiseren van enkele activiteiten. Afgelopen weekend heeft Drugstore Health and Rituals een infodag gehouden. Burgers hebben flink gebruik gemaakt van deze gelegenheid om zich niet alleen te laten informeren rond het hebben van goede voeding, advies hoe om te gaan met suikerziekte, maar hebben ook een bloedglucose-onderzoek gedaan en een voetonderzoek. Eigenaar Anita Toelsi- Kowlesar geeft aan dat het heel belangrijk is dat men de juiste informatie heeft hoe het suikergehalte te verlagen, hoe dat te onderhouden en hoe voeding te reguleren. Het valt de drugstore-eigenares op dat ten aanzien van de bewustwording er nog veel moet gebeuren. “Het blijkt dat men weinig geïnformeerd is. Het is heel belangrijk dat men de juiste stappen neemt ten aanzien van onderhoud, vooral met betrekking tot voetonderzoek. Mensen die een wondje aan de voet hebben en die zo laten, kunnen nadien te maken krijgen met zenuwbeschadiging en amputatie.”
Apotheek Karis houdt jaarlijks rond deze periode een prikdag. Dat was duidelijk te zien aan de aanloop van mensen die zijn komen prikken en hun suiker, cholesterol, vetpercentage en bloeddruk zijn komen meten. Er was tevens ook een actie op de bloedsuikermeters, die op die dag voor slechts SRD 100 werden verkocht. Coördinator Randy Kromodihardjo geeft aan dat Karis bewust is van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Wil je de klanten onder andere goed informeren over de producten en laten zien hoe hun gezondheid op een redelijk niveau te houden, moet dit op regelmatige basis gebeuren. Ook de coördinator is van mening dat er altijd ruimte is voor verbetering. Bij de evaluatie die er gedaan is met het directieteam, gaat moeten blijken waar de gaatjes zijn. In ieder geval moeten we de informatievoorziening niet stoppen. De vragen die men stelt, geeft een verhoging van bewustzijn aan. Wat we ermee gaan doen als apotheek en maatschappij dat zal nog moeten blijken”, aldus de apotheekcoördinator.
Wereld Diabetesdag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de geboortedag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer. Jaarlijks wordt tevens een ander thema verbonden aan deze dag. Dit jaar is het ‘Eyes on Diabetes’. De focus ligt op het belang van screening (bevolkingsonderzoek), zodat diabetes type 2 eerder kan worden gediagnostiseerd en behandeld. Dit vermindert het risico op ernstige complicaties. Diverse organisaties hebben eveneens hun activiteiten gepland. Lions Club Parwani zal in samenwerking met Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES), Stichting One Stop Shop voor chronische ziekten, Lions Club Paramaribo South en het Staatsziekenfonds (SZF) een wandelloop organiseren. Simultaan wordt er ook een wandelloop gehouden te Lelydorp in de omgeving Onverwacht, Lelydorp en Wanica. Deze loop wordt georganiseerd door Lions Club Para met medewerking van SDES. De start en finish hiervan zijn te LSB Sportveld en de loop begint om 16.30 uur. Verder is er een wandelloop in Paramaribo Zuid, waarvan de start en finish plaatsvinden aan de Emilelaan achter de Hermitage Mall.

error: Kopiëren mag niet!