In Suriname wordt er in ziekenhuizen verschillende soorten beleid gevoerd met betrekking tot obstetrie, dat alles te maken heeft met de zwangerschap van een vrouw en de geboorte van een kind. Dit hoeft niet per se te betekenen dat het ene beter is dan het andere, maar er bestaat de behoefte om het beleid nationaal op een lijn te brengen. Hiertoe werd er onlangs tijdens het ‘Nationaal Obstetriecongres Suriname 2016: Fluxus & Eclampsie’ een aanzet gedaan.
Suriname scoort laag op State of the World’s Mothers’ Report 2015
In het State of the World’s Mothers’ Report 2015, waarin 179 landen op basis van een aantal criteria gerangschikt werden, werd Suriname een lage positie van 108 toebedeeld. In 2015 is er in Suriname een onderzoek uitgevoerd naar de moedersterfte van 2010 tot en met 2014. Dit onderzoek leidde tot de conclusie dat er een enorme behoefte is aan nationale protocollen, waarbij elke hulpverlener weet op welke manier behadeling van ernstige problemen in de obstetrie moet plaatsvinden. Gynaecoloog Lachmi Kodan, die verbonden is aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, stelt dat gestructureerd werken minder problemen zou opleveren. Er is opgemerkt dat er veel sub-standard-care is (de behandelingen geschieden niet altijd volgens de internationale richtlijnen). Uiteindelijk kan dit ook een oorzaak zijn van de slechte resultaten. “Dit heeft ons ertoe bewogen om de mensen bij elkaar te brengen. Anders werkt iedereen apart in hun eigen kliniek en komt men nooit bij elkaar om iets af te spreken”, stelt Kodan.
Deze bijeenkomst was meer nog van belang, omdat de wereld steeds verandert en onderzoeken over de gehele wereld steeds meer zaken blootleggen. Door de jaren heen hebben de huidige artsen en specialisten heel wat regels en standaarden geleerd tijdens hun scholing, die in beginsel gedeeltelijk aan verandering onderhevig waren. Deze bijeenkomst richtte zich ook op de veranderingen in de wereld om zodoende de specialisten en artsen up to date te helpen denken.
“Het hoeft niet zo te zijn dat je met de verandering mee hoeft te gaan, maar het onderzoek heeft uitgewezen dat je toch wat meer moet doen aan de kennis van de professional en hulpverlener”, stelt Kodan.
Naast het bespreken/aannemen van landelijke protocollen hebben de deelnemers aan het congres ook aan oefeningen meegedaan in acute situaties.
Vanwege het onderzoek van Kodan heeft ook het ministerie van Volksgezondheid notitie genomen van de situatie. Het ministerie hanteert op dit moment, na met Kodan in overleg te zijn getreden, een nieuw model voor het bijhouden van de statistieken van moedersterfte in Suriname.
De besproken richtlijnen zullen nog verder worden uitgewerkt. Het ligt in de bedoeling dat er nog een ronde van consultaties wordt gehouden. Vervolgens zal het eindproduct door het ministerie als nationaal protocol worden verklaard.
Kavish Ganesh