Hans Breeveld: ‘Trump als president heeft geen spin-offeffect op Suriname’

De Election Night Watch Party afgelopen dinsdagavond op de Amerikaanse ambassade
De Election Night Watch Party afgelopen dinsdagavond op de Amerikaanse ambassade
‘Zowel politiek als economisch bekeken zal de uitslag van de laatstgehouden verkiezingen in de USA, waarbij Donald Trump als winnaar uit de bus is gekomen, niet een grote spin-off hebben voor Suriname’, zegt de Surinaamse politicus en politicoloog Hans Breeveld. Breeveld geeft aan dit echter niet verwacht te hebben gelet op de opiniepeilingen. Donald Trump heeft de verkiezingen gewonnen van zijn tegenstander Hillary Clinton. Voor menigeen is dat een verrassing. Wat dit duidelijk aangeeft volgens de politicus, ‘is dat er kennelijk onderbuikse gevoelens zitten bij grote groepen van de gemeenschap in Amerika’. ‘Met name de witte bevolking heeft blijkbaar problemen gehad met de ontwikkelingen van het afgelopen decennium en Trump is de man die dat vertolkt heeft. Het is verrassend dat Trump heel wat haat gezaaid heeft, waarbij hij heel wat groepen heeft beledigd en dit geen indruk heeft gemaakt op de uitslag. Wat ik zie, is dat rechtspopulisme oprukt. Dit is het gevolg daarvan. Hetzelfde heb je ten aanzien van Duarte in Filipijnen, Wilders in Nederland, Poetin in Rusland. Mensen geloven onder andere in gemakkelijke oplossingen, maar men realiseert zich onvoldoende dat de wereld aan het veranderen is. En zij die altijd de dienst hebben uitgemaakt, moeten een paar passen achteruit gaan, omdat andere personen komen waarbij andere etniciteiten een plaats zullen krijgen. De mensen zien dat met onbehagen tegemoet, waarna gedacht wordt dat de laatste hoop ligt bij Trump, “the last white hope”, want dat beeldt Trump uiteindelijk uit.’ Volgens Breeveld zijn mensen niet klaar voor de nieuwe veranderingen.
‘Hoeveel mensen hebben een probleem om opdrachten te krijgen van een vrouw? Ook komt er bij kijken dat bepaalde issues op de achtergrond geraken het moment dat men begint met modder te smijten. Ten aanzien van laatstgenoemde heeft Hillary Clinton de laatste slag moeten vangen. Trump heeft steeds de nadruk gelegd hoe crimineel de familie van Clinton is. Hij heeft haar kunnen neerzetten als onbetrouwbaar. Etniciteit en racisme tegen Obama moet ook niet weggedacht worden. Al dit soort zaken zijn geculmineerd in de stem die men heeft uitgebracht. Kennelijk was het feit dat de eerste vrouwelijk president zich zou aandoen nadat de eerste zwarte president zich had voorgedaan, teveel voor mensen om te verwerken.’ Volgens Breeveld zijn dit echter slechts speculaties. In ieder geval is het zeker een samenspel van een paar factoren geweest dat ertoe heeft geleid en die onvoldoende in beschouwing zijn genomen door de democraten.
Velen vragen zich af wat het spin-offeffect zal zijn voor hun land. Wereldleiders over de hele wereld hebben enigszins met schok gereageerd op dit nieuws. En de reacties zijn divers. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, heeft toegezegd om mee te werken met Trump, maar stelt dat zijn persoonlijkheid ‘vragen oproept’. Hij heeft toegegeven dat hij niet zeker weet wat het presidentschap van Trump zal betekenen voor belangrijke uitdagingen van het buitenlands beleid, van klimaatverandering en de nucleaire overeenkomst van het Westen met Iran tot de oorlog in Syrië. Breeveld zegt dat de twijfel begrijpelijk is, maar dat hij ervan uit gaat dat de soep niet zo heet gegeten zal worden zoals die tijdens de verkiezingscampagne is opgediend. “Het is zo dat Trump enkele radicale zaken heeft gepresenteerd, maar niemand had ook kunnen voorzien dat de relatie tussen de Verenigde Staten (VS) en de communistische China zou worden hersteld door de zeer anticommunistische president Richard Nixon. Ook neem ik aan dat de partij hem wel zal zeggen dat hij als president anders zal moeten handelen dan hoe hij zich heeft gepresenteerd naar de buitenwereld toe. Ik hoop dat hij zich rationeler zal opstellen. Voor wat het buitenlands beleid betreft, zal hij bijgesteld worden. Zaken zoals de klimaatovereenkomst, eerlijke handel tussen landen etc. zouden misschien in betere handen zijn bij Hillary Clinton. Ik weet niet als Suriname zo een grote speler is dat we getroffen zullen worden hierdoor en ik denk dat het niet echt gevolgen voor ons zal hebben”, aldus Breeveld.

error: Kopiëren mag niet!