WOVS-secretaris Lee: ‘SRD 10 miljoen kon helpende hand bieden bij aanpak criminaliteit’

1FRONT WOVS“Een extra SRD 10 miljoen voor de aanpak van criminaliteit is nog lang niet genoeg om de toenemende criminaliteit in het land aan te pakken. Echter zou dit bedrag in vergelijking met de opgebrachte SRD 1.5 miljoen veel meer kunnen bijdragen aan de noden van de Chinese winkeliers die haast dagelijks slachtoffer worden van zware berovingen”, zegt Stephen Lee, secretaris van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), op vragen van Dagblad Suriname. De oppositie diende tijdens de algemene politieke beschouwingen afgelopen maandag, een motie in om middelen vrij te maken voor aanpak van de criminaliteit, omdat er uit de begroting van het ministerie van Justitie en Politie van 2017 blijkt, dat slechts SRD 1.500.000 is begroot voor de aanpak van zware criminaliteit, welk bedrag volstrekt niet voldoende is. Aangevoerd werd dat basale zaken ontbreken bij de politie en andere rechtshandhavers. Deze motie sneuvelde met 27 tegen en 12 vóór. De WOVS-secretaris voert aan dat hij uit ervaring weet dat verschillende politiebureaus nu al zonder dienstvoertuigen en andere werkattributen zitten. “Met slechts een bedrag van SRD 1.5 miljoen zullen niet eens de kleine zaken voor alle bureaus in orde kunnen worden gemaakt”, aldus Lee. Hij is wel ingenomen met de stap van de Chinese ambassade die samen met het Korps Politie Suriname onlangs een training voor Chinese ondernemers heeft gehouden om hun meer alert te maken van criminele activiteiten en hoe deze gezamenlijk te voorkomen. Ondertussen blijkt dat het ministerie van Financiën een aanzienlijk bedrag van enkele miljoenen vrij heeft gemaakt voor versterking van de politie.
‘Wij zullen met Tsang praten over alles wat zich nu afspeelt’
Lee zegt dat de vereniging wel zal proberen om een gesprek aan te gaan met assembleelid Stephen Tsang (NDP), die geen onbekende is binnen de Chinese verenigingen. Tsang heeft in 2015 als secretaris van de Suriname Chinese United Association (SCUA) meegedaan aan de verkiezingen en heeft op nummer 5 in Paramaribo 940 stemmen binnengehaald. Als reden voor zijn deelname aan de verkiezingen gaf hij aan dat bij het vele sociale werk dat hij via de Chinese verenigingen heeft gedaan, hij zaken heeft gezien die in het bestuurlijke niet in orde zijn en/of beter kunnen. In plaats van zich eraan te blijven ergeren, wilde hij er wat aan kunnen doen en lichtte hij zijn stap toe in de politiek. “Ik heb veel ellende meegemaakt waar de Chinese gemeenschap in Suriname mee wordt geconfronteerd. Van discriminatie tot hoofdzakelijk afpersing, oplichting, veel onnodig geweld bij de vele overvallen en berovingen”, somde Tsang op in zijn verkiezingscampagne. Tsang heeft echter ook tegen de motie van de oppositie gestemd en heeft in de media als stemmotivatie aangegeven dat moties slechts een politiek spel en stemmingmakerij zijn. Opmerkelijk is dat Tsang samen met de coalitie ook een motie heeft ingediend, waarin een dringend beroep op de regering wordt gedaan om bijzondere aandacht te besteden aan het beleid ter bestrijding van de criminaliteit. In hoeverre deze motie volgens de reactie van Tsang als een politiek spel moet worden gezien, is niet duidelijk. De krant heeft eerder na herhaaldelijke pogingen geen reactie van de politicus kunnen krijgen. “Vooralsnog wil ik niets zeggen over de redenen waarom Tsang deze motie niet heeft ondersteund. Wij zullen wel met hem moeten praten over alles wat zich nu afspeelt”, zegt Lee die de politieke keus van Tsang niet wenste te bespreken.
Cambio’s boosdoeners, niet Chinezen
De WOVS-secretaris kan zich ook niet terugvinden in bepaalde uitspraken van president Desi Bouterse. De president merkte maandag in De Nationale Assemblee op dat Tsang kan helpen om met de groep te communiceren die de koers omhoog heeft gejaagd. Volgens de president is er bijna geen communicatie met deze personen. “Ik denk niet dat het juist is om Chinese ondernemers aan te duiden als boosdoeners wat betreft de koersontwikkelingen, omdat alles op de valutamarkt afhangt van vraag en aanbod. Wij hebben de valuta niet in onze handen. Als wij valuta nodig hebben, wordt er dan naar de cambio’s gebeld en zij bepalen voor welk bedrag zij de US dollars en Euro’s willen verkopen”, zegt Lee. Hij vindt juist dat de cambio’s ervoor zorgen dat de koers wordt opgedreven. “Wij willen dat de koers zo laag mogelijk wordt gehouden, zodat wij de prijzen van goederen en producten in de winkels ook zo laag mogelijk kunnen houden”, aldus de ondernemer. Hij vraagt de samenleving ook begrip hiervoor op te brengen, omdat ook de Chinese winkeliers geen baat hebben bij een hoge valutawisselkoers.
President moet niet alleen met cambio’s praten
“Als de president alleen maar met de cambio’s praat en niet met de Chinese vereniging, krijg je zulke problemen. In feite zou het staatshoofd ook met de Chinese vereniging moeten communiceren”, zegt Lee. Volgens hem staat de deur van de Chinese vereniging altijd open om een gesprek met Bouterse te voeren. Hij hoopt dat het staatshoofd invulling hieraan geeft.
FR

error: Kopiëren mag niet!