Randjietsingh: ‘Bouterse is geweldig grote politicus’

1 Randjietsing“Niet Desi Bouterse, maar de VHP als partij beslist met wie zij na de verkiezingen zal werken. Pas dan zullen wij praten over de voorwaarden van de gesprekken”, zegt Radjkoemar Randjietsingh, voorzitter van de Adviesraad en oud-fractieleider van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), aan Dagblad Suriname. De politicus reageert naar aanleiding van de uitspraken die president Desi Bouterse afgelopen maandag in De Nationale Assemblee (DNA) deed. De samenwerking tussen de Nationale Democratische Partij (NDP) en de VHP na de verkiezingen van 2020 is volgens het staatshoofd in gevaar. De NDP zal volgens hem bij mogelijke verkiezingswinst niet aan de onderhandelingstafel zitten met VHP, waar hoofdbestuurslid Asiskumar Gajadien erbij is. Bouterse heeft volgens hem premature uitspraken gedaan over verkiezingen die over vier jaar gaan spelen. Wanneer er bovendien samengewerkt zal worden, dan zal dat vooraf besproken worden in de leiding en structuren van de partij. Pas dan wordt volgens hem beslist met wie en wanneer er gesproken zal worden. “Tot dan zal geen enkel ander partij, ook niet de NDP, beslissen voor de VHP. Wij betreuren wat in het parlement is gebeurd, omdat deze handeling van de president de waardigheid voor het parlement, waarmee wij in de partij zijn opgegroeid, niet representeert. Als Bouterse zegt dat Gajadien een politieke kuiken is, dan is hij een geweldig grote politicus. Dan zou hij als grote politicus begrijpen dat Gajadien net als andere parlementariërs zaken heeft gezegd binnen het kader van vraagstukken die heersen in het land”, zegt de politicus.
‘President moet problemen oplossen’
Randjietsingh voert aan dat het staatshoofd niet moet vergeten dat zaken wel zo zijn zoals het VHP-assembleelid geprobeerd heeft aan te geven. “Wij zien dat er een begroting is ingediend voor 2017 waar zeker SRD 2 miljard meer wordt uitgegeven dan wij verdienen, terwijl het volk wordt gedrukt onder de bezuinigingen. De werkloosheid is toegenomen, terwijl afgestudeerden van de universiteit in winkels moeten staan. Dit, terwijl de president beloofd had voor werkgelegenheid voor deze groep te zorgen.” De VHP-topper zegt verder dat de president moet begrijpen dat de criminaliteit in het land op dit moment op een heel ernstig niveau is gebracht. “Het staatshoofd had ons beloofd dat huizen geen dievenijzers meer nodig zouden hebben en dat wij vrij op onze balkons zouden kunnen zitten. Niets hiervan is terecht gekomen. Wij zien dat het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) voorspelt dat voor 2016 een inflatie van 77% zal zijn, terwijl op geen enkele wijze projecten zijn klaargestoomd die enige oplossing zouden kunnen bieden aan de deviezentekorten aan het land. Alles komt uiteindelijk neer op leningen, terwijl het schuldenvraagstuk op dit moment in het Caribisch gebied ernstige parten speelt in de ontwikkeling van de landen. Men is moe, omdat men niet weet waar men aan toe is. Wat is de toekomst van jongeren?”, zegt Randjietsingh. Dit zijn allemaal zaken waarmee het staatshoofd zich volgens hem bezig moet houden, omdat het de waardigheid van de totale samenleving raakt. “Niet het typeren van een politicus als een ezel of een varken.”
Bouterse heeft regels college overtreden
De politicus geeft aan dat de uitspraken van de waarnemend VHP-fractieleider uit de handelingen van het parlement en alle beeldmateriaal waren verwijderd. Derhalve zou het staatshoofd in feite nimmer de gelegenheid moeten hebben gehad om het instituut van het parlement op een dergelijke manier te bespreken. “Indien hij echt de behoefte had om iets te zeggen, moest hij dat vooraf kenbaar hebben gemaakt aan de voorzitter en toestemming hebben gevraagd. Uit de vergadering heb ik echter niet vernomen dat dit het geval was”, aldus Randjietsingh.
FR

error: Kopiëren mag niet!