De Anton de kom Universiteit van Suriname (Adekus) heeft al geruime tijd een transitiefase ingezet. In het afgelopen verslagjaar heeft de Adekus ondanks door de jaren heen, gegroeide structurele problemen, opvallende mijlpalen gehaald. Hiertoe behoren successen onder partnerschappen met het Institute for Graduate Studies and Research, het Algemeen Bureau voor Statistieken en de Inter-American Development Bank. Verder zijn er successen geboekt met de Research Days van de Adekus, een studie over patiëntenperspectief op lepra, biodiversiteitsproject Guyana en publicaties van wetenschappers binnen het instituut.
Het huidige bestuur wil binnen de gegeven speelruimte richting geven aan de transitie naar een professioneel kennisinstituut, waar kennisontwikkeling in dienst van de samenleving staat (Universiteit Nieuwe Stijl). “De universiteit plaatsen in een transitieproces, betekent dat je het tijdperk (vanaf 1968 toen de Adekus werd opgericht) in ogenschouw neemt. Je categoriseert al de elementen van dat tijdperk. Je merkt dat er elementen zijn die goed bruikbaar zijn. Die ga je dus niet weggooien. Er zijn ook elementen waarvan je zegt dat zaken moeten veranderen”, stelt bestuursvoorzitter Jack Menke. In een strategisch plan is volgens Menke een aantal van de positieve elementen duidelijk naar voren gekomen. Ook zaken die structureel problematisch zijn, zijn benadrukt. Eén van de structurele problemen is de fragmentatie van instituten binnen de universiteit. Er zijn indertijd verschillende instituten opgericht, waar er weinig onderlinge samenwerking is. Volgens Menke is dit een ongezonde situatie. Hetzelfde speelt zich op het gebied van onderzoek en onderwijs af. Een negatief effect van dit verschijnsel is dat er op de universiteit talent en geld worden verspild. Dit historisch gegroeid probleem vergt volgens Menke alle nodige aandacht, waar er ook werk van is en wordt gemaakt.
Deze universiteit is voor 90% afhankelijk van de overheid
In dit kader is vooral van belang dat de universiteit in kaart brengt wat de behoefte binnen de samenleving precies is. Adekus wil hierom het Statistisch Centrum nieuw leven inblazen. Dit centrum wordt geacht om binnen een maand in een nieuwe vorm operationeel te zijn. De naam van het centrum wordt het Methodologie en Statistiek Centrum. De bedoeling van dit centrum is om data bij elkaar te houden, toegankelijk te maken voor studenten, tevens trainingen te verzorgen vanuit het centrum (afgestemd op de behoefte van de universiteit).
Dit centrum zal ook dienstbaar worden gemaakt aan de samenleving buiten de universiteit. Er zullen ook trainingen en projecten worden aangeboden, met een link naar de samenleving.
“Dit is een basis voor jouw onderwijs en dienstverlening. Als je alle mensen die goed zijn in statistieken en onderzoek bundelt, zal je dienstverlening naar de overheid, de samenleving en internationale organisaties versterken. In je transitieproces raak je hiermee ook een heel gevoelig punt. Deze universiteit is voor 90% afhankelijk van de overheid. Er wordt veels te weinig geld verdiend. Zo een centrum (het kloppend hart van de Adekus) zal ervoor moeten zorgen dat je een ongelofelijk spin-off krijgt”, meent Menke.
Kavish Ganesh