“Een corrupteling kan geen corruptie aanpakken en uitroeien. In feite zou president Desi Bouterse meer dan de helft van de paarse bende van de Nationale Democratische Partij (NDP) moeten laten opsluiten”, zegt Noreen Cheung, ex-NDP- parlementariër, aan Dagblad Suriname. De politica, die nu lid is van de Nationale Partij Suriname, zegt dat zij de oproep van de assembleeleden Andre Misiekaba en Amzad Abdoel om corruptie nu in alle lagen van de samenleving aan te pakken, niet serieus neemt. “Het zijn dezelfde mensen die sinds de verkiezingen van 2010 over de aanpak van corruptie praten. Als wij nu zes jaar terug blikken, hadden zij toen al de corruptie moeten uitroeien. Nu draait men elk jaar tijdens de algemene politieke beschouwingen weer hetzelfde liedje af, terwijl uiteindelijk er toch niets van terechtkomt. Het lijkt nu meer een show te zijn geworden”, aldus Cheung. Nadat de oppositie de afgelopen maanden bij herhaling vooral in De Nationale Assemblee heeft opgeroepen tot corruptiebestrijding, begint in opvallend toenemende mate de regeringscoalitie steeds vaker te vragen om corruptie te bestrijden. Bij de algemene politieke beschouwingen die donderdag zijn gehouden, was het meer dan een aandringen. De politica zegt dat het staatshoofd het totaal mis had toen hij vorig jaar de uitspraak deed dat hij de helft van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) kon laten opsluiten wegens corruptieve praktijken. “Laat hij alvast meer dan de helft van zijn eigen partij opsluiten. Als hij het echt meent met het land en volk, moet hij het voorbeeld geven door deze mensen te laten opsluiten. Maar ja, in plaats daarvan, zegt hij: zand erover”, aldus Cheung.
Anticorruptiewet niet nodig
Waar DOE- parlementariër Carl Breeveld reeds jaren pleit voor de aanname van een anticorruptiewet, ziet Cheung echter onder de huidige regering geen enkel nut in de aanname van deze wet. “Er zijn al genoeg voorbeelden die aantonen dat wetten en rechten niet door deze regeringslieden worden gerespecteerd en nageleefd. Kijk maar naar de Amnestiewet en de Terugroepwet. Bovendien zijn er momenteel genoeg artikelen in het Wetboek van Strafrecht die nu niet worden gebruikt om corruptie terug te dringen.” Indien de wet inderdaad verder wordt behandeld, ziet zij graag dat er wel meer duidelijkheid komt over wat precies als een geval van corruptie kan worden geclassificeerd, zodat de gemeenschap meer grip heeft op wat onder corruptie wordt verstaan.
‘Een dief zal niet zeggen: ik ben de dief’
De ex- parlementariër zegt dat zij niet verwacht dat de regering corruptie zal aanpakken, omdat ‘een dief niet zal zeggen: ik ben de dief’. ‘In feite zou de top van de regering, de echte corrupte bende, de hand in eigen boezem moeten steken en aangeven dat zij corruptie wil uitroeien. Zolang dat niet gebeurt, kan je de samenleving en alle andere actoren niet vragen om corruptie aan te pakken”, aldus Cheung.
FR