Eerste aflossing rente obligatielening USD 25.5 miljoen in maart 2017

Suriname zal tot 2026 jaarlijks 2 keren een bedrag van USD 25.427.500 aan rente moeten ophoesten voor de USD 550 miljoen obligatielening, die onlangs door Financiënminister Gillmore Hoefdraad is gesloten in New York. De eerste aflossing hiervan is in maart 2017, terwijl de tweede enkele maanden later in oktober 2017 moet geschieden. Hierna zal jaarlijks steeds op dezelfde tijdstippen aan de aflossingen moeten worden voldaan tot oktober 2026. Hier zal de laatste rente samen met het geleende bedrag, USD 575.427.500, aan de schuldeiser moeten worden terugbetaald. In totaal zal de regering 10 jaar lang jaarlijks een bedrag van USD 50.855.000 moeten ophoesten aan rente alleen. Dit blijkt uit de stukken die het ministerie van Financiën naar De Nationale Assemblee (DNA) heeft opgestuurd. De lening is volgens de stukken officieel op 18 oktober goedgekeurd nadat vooraf een roadshow van 9 dagen is gehouden. Hier zijn New York, New Jersey, Boston, Los Angeles, Long Beach, London, Port of Spain en Kingston aangedaan om presentaties te houden. De delegatie bestond, naast de managers en beursgangbeleiders, uit Hoefdraad, Bernhard Fritz-Krockow, adviseur ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname, en Rudolf Elias, algemeen directeur Staatsolie. Afgelopen donderdag vielen assembleeleden erover dat de beloofde schriftelijke verantwoording over de staatsobligaties die de regering is aangegaan niet is verstrekt. Volgens de oppositie zou de regering uiterlijk donderdagmorgen de stukken opsturen. Uiteindelijk is slechts een deel opgestuurd. Het is de bedoeling dat de rest van de informatie nog wordt opgestuurd en Hoefdraad maandag ingaat op de gestelde vragen hierover.
Staatsolie moest USD 200 miljoen deze maand aflossen voor USD 600 miljoenlening
In de stukken geeft de regering aan dat de overweging om de obligatielening kwam, nadat bekend werd dat Staatsolie niet in staat was te voldoen aan de aflossingen van de USD 600 miljoen banklening. De eerste aflossing van USD 200 miljoen zou reeds deze maand moeten gebeuren en moest uiteindelijk in november 2019 volledig moeten worden afgelost. Daarnaast moet Staatsolie haar bedrijfsactiviteiten op een normale manier uitvoeren zonder dat ze daardoor belemmerd worden door de banken die geen lange-termijn-visie hebben met betrekking tot Staatsolie. Vanwege de lage olieprijs ontstaat hierdoor een druk op de beschikbare kasmiddelen, waardoor de continuïteit van de productie in gevaar kwam. De banken waren ook niet bereid om de dividend policy met de overheid te respecteren en wilden eerst compleet afgelost worden. Verder dachten de banken eraan om het goudaandeel van Staatsolie/overheid voor minimale opbrengsten (executiewaarde) te verkopen. Om uit de impasse te geraken, heeft de overheid besloten om de obligatielening op de internationale markt uit te geven, waarvan USD 300 miljoen direct geleend zou worden aan Staatsolie om de banklening gedeeltelijk vervroegd af te lossen. Het staatsbedrijf heeft tussen 2008 en 2015 in totaal USD 2 miljard geïnvesteerd in de uitbreiding van de raffinaderij, exploratieactiviteiten, een intensief productie-boorprogramma en deelname in de Merian goudmijn. USD 600 miljoen daarvan was een korte termijn lening. De langere looptijd vermindert volgens de regering de druk op de kasmiddelen, waardoor meer middelen beschikbaar zijn voor de bedrijfsvoering.
Leningsovereenkomst tussen Staatsolie en staat
De USD 300 miljoen is echter niet als schenking afgestaan aan het oliebedrijf. Uit de stukken blijkt dat de staat een leningsovereenkomst hiervoor met Staatsolie heeft gesloten. De lening van USD 300 miljoen heeft opmerkelijk ook een looptijd van 10 jaren met eveneens een jaarlijkse rente van USD 9.25%. Staatsolie zal hiervoor vanaf maart 2017 halfjaarlijks een bedrag van USD 13.875.000 aan rentes moeten ophoesten, waarna in oktober 2026 het geleende bedrag samen met de laatste rente zal moeten worden terugbetaald. In oktober 2026 moet een bullet payment van USD 313.875.000 worden terugbetaald aan de staat. Als Staatsolie niet in staat is de interest te betalen uit de Merian opbrengsten, dan zal het aandeel van Staatsolie uit overige cash van Staatsolie hiervoor aangewend worden. De voordelen zijn dat de 25% aandeel van Staatsolie/overheid in Merian wordt veilig gesteld.
Besteding restant
Ongeveer USD 88 miljoen gaat naar de terugbetaling van de lening bij Oppenheimer die loopt tot eind september 2017. Deze lening heeft een lagere rente van 8.75% per jaar. De regering wil een deel gebruiken om de 25% aandelen in Newmont Suriname veilig te stellen, terwijl een ander deel is uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe uit Venezuela. Het resterend bedrag zal gebruikt worden voor het aflossen van andere leningen.
FR

error: Kopiëren mag niet!