De samenleving wordt steeds kritischer bij het kopen van vlees en stelt hoge eisen aan het contact tussen klant en verkoper alsook aan het vlees(waar). Efficiëntie en innovaties in de bedrijfsvoering zijn daarom van groot belang om de klanten die diensten te verlenen, waar zij om vragen, dan wel om aan klanten zeer aantrekkelijk en scherp geprijsd, doch goed en veilig vlees en vleeswaren aan te bieden. Efficiëntie in de bedrijfsvoering is sterk afhankelijk van de kennis en vaardigheden, die de medewerkers binnen het bedrijf bezitten, dan wel de wijze waarop er sturing gegeven wordt aan het productieproces.
Bij de slagers- en vleesbewerkingsopleidingen van het A.L. Waaldijkcollege staan: Voedselveiligheid, Voedselhygiëne en Volksgezondheid centraal. Daarnaast wil zij met de slagers- en vleesbewerkingsopleidingen de kennis en vaardigheden in het slagersvak en de vleesbewerking en –verwerking bevorderen, waarbij efficiëntie en innovatie in de bedrijfsvoering belangrijke onderdelen in het curriculum zijn.
Het A.L. Waaldijkcollege heeft in juni l.l. de slagersopleidingen: Medewerker slagerij en Toonbank slager afgerond en heeft daarmee in totaal 27 vakkundigen afgeleverd.
Het A.L. Waaldijkcollege staat op het punt om nieuwe vleesbewerkings en –verwerkings opleidingen te verzorgen.
Deze opleidingen zijn bestemd voor allen die met “Vlees” en verse voeding te maken hebben.
“Vlees” tussen apostrofjes, omdat men pas met deze opleidingen weet wat vlees is.
Op dinsdag 8 november a.s. start het A.L. Waaldijkcollege voor de derde keer met de opleiding “Medewerker slagerij” en de nieuwe opleiding “Vleesbewerking en –verwerking”.
Naast de bewerking van voornamelijk rund- en of varkensvlees staan de vakken: Voedselveiligheid, Basiskennis vlees, Gastheer/gastvrouw en Machines en Gereedschappen vooraan in deze opleiding. Maar er wordt bij de opleidingen ook voldoende aandacht besteed wat je allemaal met vlees kan doen.
Deze opleidingen zijn de basisopleidingen in het slagersvak en de vleesbewerking en –verwerking in Suriname
De duur van de opleiding is 1 jaar en de cursisten zijn 2 dagen in de week op school van 17:00- 20:00 uur.
De opleiding wordt afgesloten met een diploma, welke erkend is door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.
Deze opleiding wordt vervolgd met de opleiding Toonbank slager. Met deze laatste opleiding kunnen geslaagden het vergunning aanvragen voor het opzetten/houden van een slagerij c.q. vleeswinkel.
Het A.L. Waaldijkcollege staat garant voor de kennisontwikkeling en vaardigheidsvergroting in de vlees-, pluimvee- en visverwerking.